Žertovná úloha z matematiky vs. selský rozum
Moderátor: Moderátoři
Žertovná úloha z matematiky vs. selský rozum
Mám žertovný příklad, který si pamatuji z nějaké knihy, a kde se dá využít odhadu:
Mám dokonalou kouli o průměru odpovídajícímu zhruba Zeměkouli (asi 13 000km) . Tuto kouli opasám obručí, aby naprosto těsně dosedala na kouli - např. v místě pomyslného rovníku (obvod obruče cca 40800km).
Potom tuto obruč prodloužím o jeden metr, takže vznikne mezera mezi koulí a obručí.
Otázka : Když natáhnu obruč tak, aby se na opačné straně koule a obruč stýkaly a na mé straně byla co největší mezera, bude mezera velká tak, aby se jí protáhl:
a)list papíru
b)myš
c)člověk
Materiály jsou ideální, nedilatují, nepruží apod. Obruč je neustále nad "rovníkem".
Nemusíte tady hned psát správné řešení, abyste druhým sebrali možnost si to zkusit, stačí si to prvně odhadnout a pak spočítat.
poznám to vo variante, že ak to samé urobíš s pinpongovou loptičkou, bude :
a/medzera u loptičky väčšia, ako u zemekule
b/medzera bude u oboch rovnaká
c/medzera u zemegule bude vätšia, ako pri pinpogovej loptičke
A kutilmile - nelituju tě
To seš vyjímka. Zatím všichni, co jsem jim to dal, na to nepřišli (včetně mě, když jsem to četl poprvé).pajosek2 píše:Nic nepočítám,ale použiju ten selský rozum.takže si představím ,že nic neřežu a jen tak zhora k té obruči přidám oblouk z 1 metru obruče.Noa co mi vychází? Že tam proleze člověk
Mimochodem, když přemýšlím o tvém řešení, připadá mi, že nevyhovuje zadání.
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:Na nic nečekej, vem kalkulačku a počítej - budeš se divit! Jako výchozí průměr kruhu si vem "kulatou hodnotu" 12 000km, podle vzorečku 3,14 x průměr vypočti obvod, k tomu obvodu přidej jeden jediný metr - a znovu s pomocí "pí" z toho zpátky "vytáhni" nový průměr - když ho ještě ve finále podělíš dvěma, dostaneš mezeru, která by vznikla nad povrchem, pokud bys obruč původně těsně opásanou kolem (teoreticky ideální) Zeměkoule prodloužil o metr...
Proč dělit dvěma? Podle zadání se nic dvěma nedělí.