hoblovka s protahem

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
baci

hoblovka s protahem

#1 Příspěvek od baci »

Ahoj lidi, schaním návod na výrobu hoblovky s protahem. Dá se to někde sehnat nebo jsem bez šance. Díky za info
mc-vlada

#2 Příspěvek od mc-vlada »

Prolítněte internet a hledejte Udělej urob si sám, tam bylo návodů dost, vlastní hoblovku (myslím válec s nožema a stůl-onehdá se to tahalo z Ruska) je lepší koupit.
stasek

#3 Příspěvek od stasek »

Já to kdysi stavěl, bez návodu, jen tak vlastní fantazie, funguje to dodnes. Jenže jsem si válec s noži s ložisky a stolem stejně koupil. Vyrábět to nemá smysl. Bylo to ovšem v době dávno minulé ještě za komančů, kdy se celej stroj koupit nedal, protože byla obava, že by člověk mohl fušovat a stát se kapitalistou. Cena stolu s válcem byla tehdy 1100Kčs, což bylo dost. Půl výplaty. Pokud se něco takovýho dnes dá sehnat, bude to sakra dražší. Přitom hoblovky s protahem se běžně prodávají. Je třeba si uvědomit, že na posuv materiálu je třeba pomalý náhon, tedy převodovka, navíc drážkovaný válec, to všechno je strašná fuška. Navíc ta hoblovka co jsem dělal má šířku protahu jen 20 cm, to není moc. Tehdy prostě větší válce nebyly k disposici. Proč se rozkecávám, asi proto, poněvadž ani při nejlepší vůli to amatérsky nepůjde levně zbastlit a velmi pochybuji, že by to přišlo levněji, než to koupit. Takže si myslím, buď dát inzerát a koupit starší stroj, nebo nový. Řekl bych, že za půl výplaty dnes už by byla solidní mašinka na hoby bastlení. Ne profi.
Ještě detail: podívej, co stojí jen náhradní nože a přejde tě chuť něco vyrábět. Jestli se do toho přesto dáš, tak hodně štěstí.
Sandal

#4 Příspěvek od Sandal »

baci:Jestli bydlíš někde poblíž Prahy tak prohlídni PROFI-KUTIL bazar.Nějaký válce a nože by si tam snad sehnal.Zrovna tak motory řemeny vypínače a i nějaký to železí.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
vombat
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od vombat »

Mám podomácku vyrobenou protahovačku 400MM s dolním protahem a horním stolem. Pokud to chceš vyrábět musíš mít k dispozici: soustruh např. SV18 - 1250mm lože, vysoustružíš načisto hřídel a podávací válce - ve hrotech. Potom frézku stačila by i FV2U s vertikální hlavou a děličkou např. DU20 - má strojní posun stolu 650MM, lepší by byl větší stroj- vyfrézuješ drážky a klíny. Válec je dobré dynamicky vyvážit. Klíny se šrouby a nože zvážit a ubráním materiálu nastavit stejnou váhu. Na pohon podávacích válců je nutné mít motor s převodovkou. Stoly jsou nejlepší přehoblované na vodorovné obrážečce, stačí ocelová deska tl. 15mm. Kostra stačí svařenec z 50mm úhelníků - musíš mít praxi ve sváření takových svařenců, jinak dostaneš zkroucený nepotřebný svarek, protože se nepodaří nastavit geometrii celého stroje. Já měl nepřesnost svařence pod 1mm a geometrii mám seřízenu na cca . 0.1mm - souběh válce a stolů.
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Ano celý návod je v Urob si sám . Mám přes 20 let postaveno a maká to . Ano , vlastní válec jsem taky koupil , bylo to přídavné zařízení k okružní pile , byla to dvoustovka a hřídel s řemenicí byl prodloužen dále od válce . Žádnou přídavnou převodovku tam nemám , ale stupňovou řemenici na motoru a první převod mám na řemenici z automatky . Pokud by jsi dnes koupil tu přídavnou srovnávačku , tak té další práce na soustruhu už moc není .
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Takhle jsem to vyrobil .
Přílohy
DSC00734.JPG
(123.46 KiB) Staženo 36 x
DSC00733.JPG
(113.64 KiB) Staženo 56 x
DSC00732.JPG
(118.62 KiB) Staženo 55 x
baci

#8 Příspěvek od baci »

Všem děkuji moc za rady a zkušenosti, ale asi mi nezbude nic jiného, než to někde koupit:-(. Nejhorší je, že co se dá někde pořídit starší kolem 10.000,-, tak jsou to strašný krávy a zablralo by mi to půl garáže:-)
Brudr
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Brudr »

Podívej se v Globusu nebo v OBI nebo v Baumaxu. Teď jsem viděl, myslím v Globusu, hoblovku s protahovačkou, šířka 200mm a bylo to velké jako trochu větší laserová tiskárna. Cena 8 - 9 tisíc. Taky o ní uvažuji.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“