Zdroj k nabíječce "Tiny nabíječka NiMH"

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jade

Zdroj k nabíječce "Tiny nabíječka NiMH"

#1 Příspěvek od jade »

Postavil jsem si tuto http://www.solarskit.wz.cz/tinych.html nabíječku, jsem s ní, až na maličkost, spokojen, jenom mi vadí hluk ventilátoru AT zdroje, z jehož 5ti voltové větve ho napájím. (kromě toho, že je docela velký)
Nabíjím často přes noc v pokoji kde spím.
Maximální nabíjecí proud mám nastaven na 4x 700mA, zdroj tedy musí dát necelé 3A při nabíjení 4 článků.
Což ventilátor úplně odpojit, při odběru cca 14W se tam snad nic zahřívat nebude????

K nabíječce mám menší připomínku: konec nabíjení je indikován zhasnutím ledek, ty ale zhasnou i při náhodném přerušení kontaktu u aku.
breta1

#2 Příspěvek od breta1 »

Na takovy prikon se vetrak ve zdroji vubec tocit nemusi.
BIPOLAR

#3 Příspěvek od BIPOLAR »

breta1 píše:Na takovy prikon se vetrak ve zdroji vubec tocit nemusi.
Ale chladič na každý tranzistor bych dal :wink:
jade

#4 Příspěvek od jade »

Hmm, tak jsem vypojil ventilátor, na +5V připojil motožárovku 6V/15W (červený vodič) a nechal svítit 15minut. Při odstraněném krytu. Na hliníkových chladičích se tak tak dala udržet ruka a toroidní cívka / trafo pálí jak čert.
Je to divné, zdroj by měl umět dávat 5V/23A.
Návštěvník

#5 Příspěvek od Návštěvník »

jade píše:Hmm, tak jsem vypojil ventilátor, na +5V připojil motožárovku 6V/15W (červený vodič) a nechal svítit 15minut. Při odstraněném krytu. Na hliníkových chladičích se tak tak dala udržet ruka a toroidní cívka / trafo pálí jak čert.
Je to divné, zdroj by měl umět dávat 5V/23A.

Jestli tam pálí taková ta toroidní cívka, kde je vinutí pro každou větev, tak ta pálí právě proto, že jsou jednotlivé větve nerovnoměrně zatížené.
jade

#6 Příspěvek od jade »

Áha, tak zatížím 12V větev taky zhruba 14W a uvidíme. Větve -5 a -12 snad netřeba brát v potaz? Tam jde jen o nějaké 2 a 6W max.
Návštěvník

#7 Příspěvek od Návštěvník »

jade píše:Áha, tak zatížím 12V větev taky zhruba 14W a uvidíme. Větve -5 a -12 snad netřeba brát v potaz? Tam jde jen o nějaké 2 a 6W max.

Ještě je tam 3.3 V! BTW, pokud zatížíš všechny větve přibližně stejně, tak ten toroid by se neměl hřát tolik, ale zase se začne zdroj hřát jinde. Já bych spíš doporučil 5V zdroj upatlat/koupit/ukrást odjinud, PC zdroj má dost nevýhod.
Pokud ti vadí jen ten větrák, zbastli si nějaký regulátor otáček podle teploty, nezapomeň při nerovnoměrném zatížení hlídat teplotu nejen chladičů, ale i toho toroidu.
Mendor

#8 Příspěvek od Mendor »

Anonym píše:Ještě je tam 3.3 V!

AT zdroj snad nemá 3.3V.
Návštěvník

#9 Příspěvek od Návštěvník »

Mendor píše:
Anonym píše:Ještě je tam 3.3 V!

AT zdroj snad nemá 3.3V.

To je AT? Jo aha, pardon, to jsem přehlíd. Ostatní co jsem napsal platí.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“