Automatizace, motory a ovladani

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pajecka

Automatizace, motory a ovladani

#1 Příspěvek od pajecka »

Ahoj, zajimam se o automatizaci s motory a hledam nejake dobre stranky kde se tomu venuji. Chtel bych postavit automaticke otevirani dveri pro drubez fungujici na principu vytahovani a zasunovani desky. Potrebuju sehnat motor, ktery by navijenim vytahl desku (otevreni) a opacnym chodem ji zase zasunul zpet (zavreni). Poradili byste mi stranky kde bych si mohl takovy motor vybrat a prip. na kterych je popsano jak ho ovladat? Na jeho ovladani bych pouzil nejaky mikrokontroler. Jen potrebuju najit nejaky vhodny motor i soucastky kolem nej (ozubena kola) a popis jak ho napajet a ovladat signaly z mikrokontroleru. Uvazoval jsem nad krokacem. Poradili byste kde zacit?
Maskot

#2 Příspěvek od Maskot »

Co misto krokoveho pouzit skoro hotove?Staci na vrakovisti sehnat pohon stahovani oken,doplnit hlidani koncovych poloh,nejake zabezpeceni,aby z toho nebyla gilotina a je to :D
Mendor

#3 Příspěvek od Mendor »

Pokud použíje motorek třeba z Fábie, tak tebou zmiňované bezpečnostní funkce má už v sobě.
Maskot

#4 Příspěvek od Maskot »

Mendor píše:Pokud použíje motorek třeba z Fábie, tak tebou zmiňované bezpečnostní funkce má už v sobě.

:D No to ma,ale na lidske prsty a pod. u slepic to bude muset asi prizpusobit :D
Mendor

#5 Příspěvek od Mendor »

Musí doufat že slepice stačí utéct ... :D :D :D

Teď vážně, myslím že pokud jdou spát, tak pak už se nikam necourají a zůstanou uvnitř. Pak lze dvířka bezpečně zavřít.
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Jednodušší řešení máš použít velkou řemenici z automatky a "pokrýt" ji plechem . Uděláš díru od obvodu k prostředku a jen pootáčíš . Stačí optika nebo magnet a je to . Žádné ozubení , žádné vedení . Motor stěračový , stačí "hradlová" logika . Pohon krokáči se v minulém roce rozebíral v AR pro konstruktéry . Pozor , většina řešení je je pro motory s 6 a 10 vývody . Řešení pro motor se 4 vývody musíš hledat na webu . Jsou tam . Jinak opravdu dobře ošetřit pohon krokáči není zas tak jednoduché . Za některých provozních stavů prostě nedojde k otočení a bez hlídání reálné polohy může být problém .
pajecka

#7 Příspěvek od pajecka »

Zatim to mam vymyslene tak, ze na desce (=dvirka), ktera se pohybuje nahoru a dolu bude pripevnena matka a na hrideli motoru bude dlouhy sroub. Ted se poohlizim po motorech. Vypada to na nejaky krokac, jen nevim jak ma byt silny.

Je 1Nm dostacujici pro vzyvednuti desky odhadem 30x50x2cm? Predpokladam ze vaha desky bude oprena do zavitu sroubu, takze motor bude jen otacet do strany a nebude tak zvedat celou vahu.

O motorech v el. ovladani oken nebo steracich nic nevim. Nasel jsem na internetu jen nejake sady za 4 tisice kc a to neni to co jsem hledal :)

Mam doma nejake krokove motorky z tiskarny, ale nevim jestli je to dost silne na vytahnuti desky - jsou malinke, ne jako tady: http://www.gme.cz/cz/index.php?page=electronic&id=15214.
Mendor

#8 Příspěvek od Mendor »

K pohonu té závitové tyče bych použil motorek ze stěračů třeba Škoda 120. Je na 12V, snadno dostupný, směr otáčení lze řídit přehozením polarity napájení, má v sobě šnekový převod takže by šlo přidělat závitovou tyč přímo, nebo přes nějakou pružnou spojku přímo na výstupní hřídel motoru. Koncové dorazy bych asi řešil při zvýšení proudu.
kevin_mitnick

#9 Příspěvek od kevin_mitnick »

presne.

krokac je v tomto pripade kanonem na vrabce. Steracovy motorek za flasku z vrakace udela stejnou sluzbu, je podstatne levnejsi a uz primo v sobe obsahuje docela dobry snekovy prevod.

Jinak zavirani pro slepice jsem resil nekdy leta pane 198x pro babicku, bratranek to pak hodil tusim i do sborniku Udelej Si Sam. Pokud mne zdejsi osazenstvo neukamenuje za schema kreslene rukou na zdrap papiru, tak to sem nekdy k ranu az se dostanu k scanneru hodim. Tenkrat se na bezpecnost slepic kaslalo, takze cela konstrukce mela soumrakovy spinac s par tranzistory, jedno rele LUN, dva mikrospinace jako koncaky a steracovy motorek z Avie jako pohon... Jestli je libo, tak si k tomu dokresli optozavoru pro bezpecnost slepic, pak ale pocite s tim, ze ti ji nejaka spina zalepi a dvirka se nezavrou...
pajecka

#10 Příspěvek od pajecka »

Sehnal jsem akorat nejaky stary 3f motor 1380ot 25W a snekovy prevod 40:1. Premyslel jsem jak to digitalne ovladat (hlavne to prepinani fazi - doprava/doleva) a jedina moznost jsou nejake 4 jednofazove relatka. Premyslim co se stane kdyz se jedno spali apod. Je to na nic.

Nad krokacem je mnohem vetsi kontrola - jenze 1400 Kc.

Umite nekdo vypocitat jak silny potrebuju motor k vytahnuti napr. 5kg ? Stacil by kroutici moment 1Nm ? Krokace maji pri maly otackach treba 10x vic.
kokun

#11 Příspěvek od kokun »

Mendor píše:Musí doufat že slepice stačí utéct ... :D :D :D

A když neutečou, jdou do hrnce - na plotnu :lol: :lol: :lol:
Honza - kokúň

#12 Příspěvek od BOBOBO »

No pokud tam šoupneš ten kruh , malou řemeničku na tu převodovku , tak to bude makat perfekt . Točíš stále jen jedním směrem .
Crifodo

#13 Příspěvek od Crifodo »

Když použiješ mechanismus z CD šuplíku, zdvih zvětšíš dvojramennou pákou, vyvážíš aby motorek netahal váhu dvířek a ta dvířka uděláš lehká, máš to s pohonem i dorazovou logikou skoro zadarmo.
pajecka

#14 Příspěvek od pajecka »

BOBOBO - tohle reseni se mi vubec nelibi a ani na nej neni misto
Crifodo - to je vtip ? zdvih by se musel zvetsit nejmin 4x a navic by to nevytahlo ani 1 deka.
Crifodo

#15 Příspěvek od Crifodo »

proč bys měl tahat víc než 1 deka pokud to bude vyváženo?
Zdvih CD šachty pro 12 cm CD je asi těch 12 cm, 4x 12 =48 hodláš vypouštět slepice nebo krocany? Slepicím stačí 20x20 cm.
Jinak hledej na webu chicken coop door atd.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“