mam v umyslu zkonstruovat ciste na zkousku LED zarovku. Pouziju diody 130 000mcd, 3,4 - 3,8V (ve vypoctech beru napeti 1 diody 3,5V), 20mA. Celkem 20ks techto diod. Protoze to ma byt nahrada zarovky prijde to pripojit na sitove napeti.
Plan je nasledujici: sitove napeti -> diodovy mustek (do 500V, 2,5A) ->usmernene napeti = 325V? -> odpor a ledky do serie.
Ted par malych otazek:
1) po usmerneni bude tam skutecne 325V?
2) odpor mi vysel 12,75kOhm, ale ztratovy vykon na nem 5,1W a to se mi zda hodne, ale nemam s tim zkusenosti. Jak moc to bude topit a jak velky ten odpor bude rozmerove? Jsem docela limitovany mistem. Popripade jak to zapojit jinak, aby tam nebyly tak velke ztraty.
taky me napada jestli existuje treba nejaky trimr (abcyh nemusel skladat ty odpory), ktery by utahl takovy ztratovy vykon - samozrejme aby byl v rozumne cenove relaci (maximalne desitky kc)
3) uvedomuju si ze to bude bez kondenzatoru blikat (ale protoze jsem hodne omezen mistem chci to zkusit bez nej). 50 nebo 100Hz? v pripade ze 50Hz - je to okem jeste postrehnutelne? ja bych rekl ze ne.
Diky za veskere rady