Orcad capture

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mira15888

Orcad capture

#1 Příspěvek od mira15888 »

Měl bych na vás zkušené dotaz. Při spuštění simulace v programu OrCAD capture mi neustále program vyhazuje tuto chybu:
ERROR -- Convergence problem in transient analysis at Time = 83.00E-06
Time step = 65.65E-18, minimum allowable step size = 100.0E-18
K této chybě mi dochází i při simulování uplně jednoduchých obvodů – například nabíjení kondenzátoru ze zdroje a následné vybíjení do zátěže. Dost často se mi stává, že s výchozíma hodnotama simulace funguje, ale jakmile změním například dobu po kterou simulace probíhá, nebo změním časové parametry zdroje, tak mi to začne tuto chybu házet.

Nemáte někdo zkušenosti o jaký problém by se tam mohlo jednat?
Cust

#2 Příspěvek od Cust »

píše, že máš krok menší než povolený (100E-18 ), musíš zadat minimal time step větší než je tato hodnota
mira15888

#3 Příspěvek od mira15888 »

Cust píše:píše, že máš krok menší než povolený (100E-18 ), musíš zadat minimal time step větší než je tato hodnota

:D no díky za odpověď, ale já si to dovedu přeložit :D

Problém je že v Transient analýze kde to dělá problémy se nastavuje pouze maximální krok. Toť jedna věc. Druhá věc je, že by mě zajímalo co tato chyba vůbec znamená a proč se objevuje.
Když někdy zapojím schéma, tak to bez problému funguje, když pak změním hodnotu nějaké součástky - třeba odporu třeba i jen o pár ohmů, tak vyskočí error a tahle chyba...
Cust

#4 Příspěvek od Cust »

tak to napíšu rovnou!

nejde přehodit metoda výpočtu?
Návštěvník

#5 Příspěvek od Návštěvník »

To je celkem běžná závada té verze co asi máš (nekupoval sis ho, že ne :wink: ). Když vypíše tu chybu, tak vypíše i která veličina ne které součástce nekonverguje. Pak dost často pomůže tu součástku ve schématu posunout na jiné místo, stačí třeba o krok rastru dolu/nahoru nebo do strany a spustit výpočet znovu. Hlavně v tom nehledej logiku, sw chyby ji nemají :)
mira15888

#6 Příspěvek od mira15888 »

Anonym píše:To je celkem běžná závada té verze co asi máš (nekupoval sis ho, že ne :wink: ). Když vypíše tu chybu, tak vypíše i která veličina ne které součástce nekonverguje. Pak dost často pomůže tu součástku ve schématu posunout na jiné místo, stačí třeba o krok rastru dolu/nahoru nebo do strany a spustit výpočet znovu. Hlavně v tom nehledej logiku, sw chyby ji nemají :)

Program je legální koupenej. Ales skusím co jsi napsal.

Cust:
až tak do hloubky tomu programu nerozumím, takže tohle neskusím :-))
Odpovědět

Zpět na „Poradna“