ochrana proti zkratu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mckvak
Kontaktovat uživatele:

ochrana proti zkratu

#1 Příspěvek od mckvak »

Možná je to banalita, ale probděná noc nad lampákem mi sebrala zbytek energie. DEADLINE je zejtra proto mi nezbývá moc času. Můj problém je následovný: Prorazila se dioda v usměrnovači (dvojcestný) a trafo šlo do zkratu. Jde nějak zabránit, aby při průrazu diody nezkratovávalo trafo(kromě pojistky).
breta1

#2 Příspěvek od breta1 »

Neznam pro tento konkretni pripad lepsi a spolehlivejsi reseni nez pojistkou.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#3 Příspěvek od Davidus »

no dalo by se, pokud na trafíčku máš nějaký volný vinutí tak ho usměrnit a komparátorem srovnávat napětí, při zkratu na všech vinutích poklesne napětí, včetně tohohle :wink: takže by byl sepnut komparátor a bylo by indikováno...
další věc je použít hallovu sondu připláclou na trafo a kontrolovat sycení, potom měřit proud na výstupu/vstupu trafa a podbně
mckvak
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od mckvak »

Davidus píše:no dalo by se, pokud na trafíčku máš nějaký volný vinutí tak ho usměrnit a komparátorem srovnávat napětí, při zkratu na všech vinutích poklesne napětí, včetně tohohle :wink: takže by byl sepnut komparátor a bylo by indikováno...
další věc je použít hallovu sondu připláclou na trafo a kontrolovat sycení, potom měřit proud na výstupu/vstupu trafa a podbně

takže asi ta pojistka :D. Jinak ještě dotázek proč se dávájí keramický kondenzátory k diodě paralelně?
breta1

#5 Příspěvek od breta1 »

Dioda je nelinearni prvek, pri pruchodu proudu na ni vznikaji vyssi harmonicke kmitocty [az do desitek MHZ]. Privody k diode se chovaji jako dratove antenky a dioda se stava vysilacem. Zadny kondenzator na vystupu [elyt, keramika] uz tomu nezabrani, jedine zablokovat primo privody tesne u diody keramikou.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Na diodě vzniká v okamžiku uzavírání přechodu vinou setrvačnosti a vinou nasycení přechodové oblasti volnými nosiči náboje určitá doba, po kterou proud prochází v opačném směru. Záleží na ploše přechodu a jeho tloušťce, kdy se tyto volné nosiče rekombinují a ten zpětný proud zanikne - a protože zaniká extrémně rychle, vzniká při tom velmi strmá hrana - a ta je zdrojem velmi velkého množství vyšších harmonických kmitočtů, které by se v případě bez připojeného kondenzátoru velmi snadno šířily do celého zapojení - jejich "pokrytí" sahá až do kmitočtů v řádu MHz, takže spolehlivě "zarušují" celá AM pásma až do KV. Malý keramický kondenzátor s kapacitou cca 10-22nF, připojený paralelně bezprostředně k diodě se pro tyto kmitočty chová jako téměř dokonalý zkrat - takže i když by se zdálo, že jeho kapacita zvětšuje množství náboje, proteklého usměrňovačem ve zpětném směru a tím (zdánlivě) zhoršuje účinnost, faktický účel je ve zkratu oněch vf složek, vzniklých při uzavírání diod. Napěťově je takový kondenzátor potřeba dimenzovat nejméně na takové napětí, jako je závěrné napětí použitých diod. Jeho provedení musí být samozřejmě s co nejmenší vlatní indukčností - svitkové kondíky zde tedy mnoho nepomohou...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

EKKAR píše: Napěťově je takový kondenzátor potřeba dimenzovat nejméně na takové napětí, jako je závěrné napětí použitých diod.

S tím trochu uber, přece nebudu dávat k 1N4007 kondíky na kilovolt... :D
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Taky není smyslem dávat 1N4007 do obvodu, kde je namáhaná Ur = 80V, že?
Ale dobře - dejme tomu, že " ...kondík by měl být napěťově dimenzován podle napětí, které je přiváděno na diodu v závěrném směru..." - stačí?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ZdenekHQ »

Stačí.

Mimochodem - zkus dneska koupit třeba 1N4002 v kusovém množství a za cenu alespoň blížící se 1N4007. :D
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Crifodo

#10 Příspěvek od Crifodo »

Pro vyhovující řešení jak jistit trafo je to trochu málo údajů. Poměrně spolehlivá metoda jak jistit trafo před průserem je tepelná pojistka, kdysi se dělaly z nízkotavitelného kovu ve tvaru rolničky na pružném kontaktu, tepelně spojeného s vinutím trafa.
Jestli se ti prorážejí diody v můstku, máš tam něco hrubě špatně.
Artaban001

#11 Příspěvek od Artaban001 »

Měl jsem jakýsi trafo, který dalo do zkratu 7A, ten proud šel ale velmi rychle dolů a ustálil se na nějakých 100mA. Po odstavení na hodinu zase to samý. Asi měl v sobě PTC termistor, nebo co to bylo. Jinak souhlas z přízpěvkem výše:
Diody překontrolovat, naddimenzovat a máš po problému
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Takto jsem taky nechápal . Vše jsem kontroloval a nakonec to dělala koncovka . Od určitého napětí měla zkrat . Byla to nynější ruská EL34 . Skoro jsem rozdělal celý zdroj . Když něco dělá zkrat , zapojím spotřebič přes žárovku a bádám .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“