Problém s BIOSem u základky QDI P4I845GVM

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jef111
Kontaktovat uživatele:

Problém s BIOSem u základky QDI P4I845GVM

#1 Příspěvek od jef111 »

Zdravím Vás pánové.
Mám tu takový zvláštní problém se kterým jsem se dosud nesetkal. Leží mi tu dvě stejné základky na P4 s478 - QDI P4I845GVM Pro - obě se stejným, drobným problémkem - nezapíšu nic do paměti CMOS na desce.
Nevím přesně jak je to s jumperem bios_wp, který by měl zamezit zápis do paměti. Podle toho co je na desce naznačené by měl být jumper vytažený, manuál samozřejmě na netu neexistuje.
Nejdou uložit ani optimální hodnoty vyvolané nabídkou v BIOSu, aby mi to nehlásilo při každém startu cmos checksum error. Když zvolím v nabídce BIOSu uložení do paměti tak se to zastaví a nejde s tím dělat nic krom resetu, ale reaguje i na klávesovou zkratku. Když se mi tedy konečně podaří dostat k bootování, vše jde jinak normálně.
Při pokusu o flashnutí BIOSu mi to napíše že nejde zapisovat do paměti, zkoušel jsem několik různých verzí .bin náplní BIOSu i AWDFLASHe kterýžto je výrobcem doporučen.
Baterky byly u obou desek vybité, cca 1V podle jazyka :D
Mám tam nové které mají dokonce něco málinko přes 3V (to už podle multiměru).
Nějaký nápad?
Dík M.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

BIOS_WP s tym nema nic spolocne, pozri sa na jumper CLEAR CMOS. Napatie mozes zmerat priamo na nom. Ak je to nastavene dobre, tak prejdi cestu od baterie k tomu jumperu.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jef111 »

Aha, tak už je mi jasná příčina.
U obou jsou poryté spoje z druhé strany v oblasti okolo CMOS paměti.
To by mě teda nikdy nenapadlo, dík za nakopnutí.
Údajně měly být vytažené přímo z PC tak to skutečně nechápu.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Tak to asi vyberal nejaky polodebil.

Najprv to treba, samozrejme, premerat, ci je spoj naozaj preruseny. Casto to vyzera zle, ale je to OK.

Prerusene tenke spoje opravujem tak, ze "dobre" konce oskrabem, pocinujem a prispajkujem tam tenucky drotik (vyberam z nejakych zvyskov kablov, napriklad od zaseknuteho ventilatora a pod.). Nakoniec to zakvapnem sekundovym lepidlom.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jef111 »

Díky za info, já už jsem takových desek dělal spoustu, takže to celkem mám v ruce :wink:
Jen na to teď nemám moc čas a světlo (zase zdechla ta pitomá reflektorová žárovka) takže až z toho bude nějaký verdikt, dám vědět.
www.sigmaphon.cz
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Dobre svetlo je nutne, to mas pravdu. Inak nemam rad tieto opravy, hlavne ked je prerusenych viac ciest vedla seba alebo su na "spravnom" mieste (pod vystupkom na uchytenie chladica na CPU sockete), tak je to na zabitie.

Niekedy sa to da spravit aj vodivym lakom, ale potom sa nesmie pouzit sekundove lepidlo. Raz som to spravil a potom som to lepidlo vyskrabaval a vypaloval spajkovackou, lebo to nejako napadlo ten vodivy lak a prestal byt vodivy...
jef111
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jef111 »

Ten vodivý lak zásadně nepoužívám, a to nikdy :lol:
Je to šíleně nespolehlivý způsob propojení, jak jsem po létech zjistil.
Takový spoj drží třeba týden, měsíc nebo rok ale dýl opravdu málo který. Nevím jestli to dělám špatně ale prostě už z principu se mi tenhle způsob nějak nezdá. Totiž vše co jde moc jednoduše potom ani dobře nefunguje, tak praví moje dosavadní zkušenosti.
S tímhle šrotem jsem si už užil dost a používám jedině ty tenké drátky.
www.sigmaphon.cz
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Zalezi od toho, aky je to lak. Pouzivam nejaky nemecky, stalo to davnejsie asi 300 korun. Nikdy sa mi nestalo, ze by sa ten spoj sam od seba prerusil. Drzi to kludne 5 rokov.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“