Aký typ varistoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jandu

Aký typ varistoru

#1 Příspěvek od jandu »

Doporučte, aký typ varistoru použiť na ochranu pred prepätím v sieti 230V /240V/, ak sa jedná o prípojku 3x230V istenú 30A ističom. Nemám skúsenosti s použitím varistorov, má sa jednať o odpojenie prípojky v prípade prepätia na lubovolnej fáze.
Naposledy upravil(a) jandu dne 19 zář 2009, 20:23, celkem upraveno 1 x.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od zdenoeddie »

hmm varostor nepoznam, snad varistor, ak je to on, tak potom na 250V by som dal, a zalezi aj aky ma zariadenie odber atd
kevin_mitnick

#3 Příspěvek od kevin_mitnick »

ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

Varistor na 250V je málo (a hlavně to musí být 250VAC), takže raději 431 a výš,. t.j. 1mA při 430VDC (VCR-20D275V či stejný 20D431KF, nevím, proč to značí pokaždé jinak, jednou efektivní pracovní AC , jednou mezní DC).

Nicméně za 30A jistič spíš ten Saltek, ten chudák varistor by se za chvilku v tomhle zapojení rozpůlil, a nejspíš bez varování...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
jandu

#5 Příspěvek od jandu »

Nie je mi jasné, ktoré podľa ktorého napätia sa riadiť, resp. ktoré čo znamená: "varistor voltage", "max.all.voltage" a "max.clamp.voltage". Zatiaľ som nenašiel žiaden graf, charakteristiku, čo by mi objasnilo ich význam. Nezaoberal som sa s tým, tak hľadám, ale už mi dochádza trpezlivosť.

To ZdenekHQ: ďakujem, pre praktické použitie mi to zatiaľ stačí, veľmi si mi pomohol.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
jandu

#6 Příspěvek od jandu »

Našiel som tento obrázok. Myslým, že objasní trochu situáciu.
Přílohy
Varistory -krivka.jpg
(91.85 KiB) Staženo 380 x
cabernet

#7 Příspěvek od cabernet »

My davame na vstup 275V varistory. Tolerancia energetickej siete je do 253V + nejaka rezerva, aby varistor nemal dovod hned vybuchnut.
jandu

#8 Příspěvek od jandu »

Áno, tak ako píše aj ZdenekHQ. Na tom obrázku som si ani nevšimol, že je 300-ka v rámečku, mal som za to, že je podčiarknutá 275-ka. Ostatne - ten obrázok som tam dával kvôli tej charakteristike a to orámovanie som nerobil ja. Bolo tam pôvodne.
Takže už je to jasné.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“