Gitarový zosilovač MOSFET, Hybrid
Moderátor: Moderátoři
- somorastik
- Kontaktovat uživatele:
Gitarový zosilovač MOSFET, Hybrid
Pozeral som cez google zosilovače MOSFET pre gitaru, ale čo som našiel tak iba pre audio, so symetrickym napajanim, Sendyx raz spomenul ze take napajanie je nevhodne na gitarovy zosilovac.
Ak mi viete poradit nejaku schemu, hybrid alebo mosfet koncak 20-50W.
Dakujem
netuším z jakého důvodu by to nemohlo být napájené symetricky...
nedávno jsem si postavil toto :
http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html
sice to je na symetrické napájení, ale myslím že by se to dalo klidně použít. Vzhledem k pořizovacím nákladům a celkovému hudebnímu dojmu jsem s tím spokojený (mám to jako klasiku zesilovač, ne na kytaru), někde jsem ale čeltl že se to dá klidně použít i na kytaru.
Dej pozor, ať se ti to nezahřeje nad nějakých 60°C, protože pak ty fety i s budičema půjdou k čertu, nemá to vůbec žádnou stabilizaci klidového proudu /předpětí/, to poleze nahoru s teplotou a až to dostoupí jisté meze, fety se otevřou oba naráz, případně jeden o něco dřív a budeš rád, když zesilovač kromě sebe zničí jen reproduktor.
Tak, jak je to zapojeno, by to bezproblémově šlo udělat se staršími laterálními fety z rodiny 2SK135/2SJ50, které mají bod zvratu /autostabilizace klidového proudu laicky řečeno/ někde okolo 100mA, takže stabilizaci nepotřebují. Pro ostatní druhy fetů je toto zapojení totálně nevhodné, klasické VMOS typu IRF mají bod zvratu nevýrazný a činí několik ampér.
Resumé: strč si takové a jiné podobné zapojení do prdele, naděláš tím míň škody.