Invertor Omikron GAMA 151 -nefunguje z elektrocentrály

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
viktor95

Invertor Omikron GAMA 151 -nefunguje z elektrocentrály

#1 Příspěvek od viktor95 »

Potreboval som si opraviť garážové dvere v radovej garáži kde nieje el. sieť. Požičal som si od známeho elektrocentrálu Honda 4 kW. Naštartujem centrálu ,zapnem invertor - a nič. Skúšam brúsku , vrtačku ,tie idú. Bežím s invertorom domov ,zapnem do siete a invertor sa normálne zapne. Utekám naspäť do garáže ,zapnem invertor a zasa nič. Ani LEDka neblikne ani nepočuť zopnutie relé. Volám známeho čo mi požičal centrálu ,že mi to neide.Ten mi obratom doviezol svoj invertor Fronius a ten na centrálu išiel normálne. Tak som si tie dvere zvaril tým Froniusom.
Meral som napätie na výstupe centrály , bolo 235V.
Nemáte niekto vysvetlenie ,prečo mi ten Omikron z centrály neide ????
grope

#2 Příspěvek od grope »

na nete som sa dočítal, že Gama 151 má max. príkon 4,7kW. Kedysi dávnejšie som tiež na webe (už neviem kde presne) čítal, že pri zváraní invertorom je potrebné mať elektrocentrálu, ktorá je schopná dať dvojnásobok max, príkonu invertoru - bol to samozrejme hrubý odhad, záleží aj na ďaľších okolnostiach...
Takže zrejme mal ten požičaný invertor (Fronius) mal menší príkon-môj názor...
viktor95

#3 Příspěvek od viktor95 »

Ono ide o to ,že sa tá Gama 151 ani nezapne do chodu naprázdno ,na to určite nieje potrebný bohvie aký výkon . V momente zapnutia invertora nieje ani počuť ani najmenšiu zmenu zvuku motora centrály.
rezis

#4 Příspěvek od rezis »

Vařil jsem invertorem Fronius na centrále honda. Myslím 6kW a když se zapálil oblouk měla centrála co dělat. Hodně šlo poznat že toho má plné kecky.
Internet - metla lidstva
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Ono taky jde o to, JAKÝ to byl Fronius - jestli to byl Trans-pocket, tak u toho by se žádná normální centrála potit neměla...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
cabernet

#6 Příspěvek od cabernet »

Asi mu bude teda vadit tvar vystupneho napatia elektrocentraly, resp. kolisajuca frekvencia alebo napatie.
Sandal

#7 Příspěvek od Sandal »

Já mám Gamastar 150 a vařim přes centrálu normálně.Mám centrálu DES 15 3x380V 22A.
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat :-)
viktor95

#8 Příspěvek od viktor95 »

cabernet píše:Asi mu bude teda vadit tvar vystupneho napatia elektrocentraly, resp. kolisajuca frekvencia alebo napatie.

Tvar výstupného napätia by mal byť sinusový ,lebo je tam klasický rotačný generátor .Uznávam ,že pri samotnom zváraní dochádza ku kolísaniu napätia aj frekvencie z dôvodu kolísania otáčok motora ale nieje mi jasné ,prečo ten invertor vôbec nereaguje na zapnutie. Jednoducho sa nič nedeje. Pri napájaní zo siete je pri zapnutí pekne počuť nábeh softštartu aj zopnutie relátka.
renda15

#9 Příspěvek od renda15 »

S invertorem napájeným z centrály opatrně. Měla by tam být splněna podmínka jak už psal grope nejméně dvojnásobku výkonu, ale opravdového ne čínského. Invertory často odchází - při zakolísání odejde přepěťová ochrana spolu s pojistkou a následně po výměně pojistky odejde invertor, protože přepěťová ochrana už nefunguje. Servisy svářeček to řeší často.
mtajovsky

#10 Příspěvek od mtajovsky »

renda15 píše:S invertorem napájeným z centrály opatrně. Měla by tam být splněna podmínka jak už psal grope nejméně dvojnásobku výkonu, ale opravdového ne čínského. Invertory často odchází - při zakolísání odejde přepěťová ochrana spolu s pojistkou a následně po výměně pojistky odejde invertor, protože přepěťová ochrana už nefunguje. Servisy svářeček to řeší často.

A to zakolísání přijde pokaždé, když se přeruší oblouk. Automatika centrály nestačí dostatečně rychle reagovat na skokové snížení odběru a na výstupu jsou napěťové překmity.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“