indukčny detektor chýbajúceho zuba
Moderátor: Moderátoři
indukčny detektor chýbajúceho zuba
Problém mám s veľkým rozsahom signálu od 400 do 12 000 Hz, keďže ten posun je frekvenčne závislý. Poradí mi niekto jednoduchý obvod frekvenčne málo závislý, presnosť posunu nie je kritická, alebo aj iný spôsob detekcie.
Fázový záves by mi to poriešil, len hľadám jednoduchšíe riešenie. Ibaže by riešil nejaký jednoduchý obvod IC. Iné riešenie by bolo s mikrokontrolerom.
Crifodo píše:Buď nahradit indukční snímač fotoelektrickým, nebo za indukční snímač zařadit zesilovač a omezovač amplitudy, pak bude kmitočtově nezávislý kromě úplně malých rychlostí.
Stredná hodnota napätia vystupu indukčného snimača=0, ak som to hodil na kompatátor malo to na derivačnom obvode, ktorý posúval fázu striedavú nízkofrekvenčnú zložku a zle sa komparovali signály pre D-flop.
Porozmyšlam, chce to trojstavový komparátor s hladinami výstupov +,0,-
BOBOBO píše:Stále hádám , ale připadá mi to tedy pro řízení předstihu či předvstřiku . Elektronické zapalování , s automatickou změnou předstihu v závislosti na otáčkách , bylo před x lety publikováno v AR a tehdy pochopitelně bez uPC .
Hádaš dobre, potrebujem presne merať čas otáčky motor. V mašine je iba tento signál vhodný ma meranie. Dorábať iný snímač nemôžem. Staré stroje používali na meranie obyčajne jeden výstupok na hriadeli, ktorý sa jednoducho detekoval RS flopom.
Vešiam na to hardware, s procesorom, len výkon nemá taký aby som to mohol softvérom detekovať.
Od iných riadiacich signálov z mašiny sa nedá merať perioda (čas otáčky), lebo si ich riadiaci systém podľa potreby posúva, alebo aj vypne ( zapalovanie, vstreky).
Na tomto som sa zasekol, lebo sami nechce do toho robiť zložitý modul z diskrétnych prvkov. Ideu mám (vynásobiť základnú frekvenciu od zubov s VCO, výstup hodiť ako CLK do dlhšieho binárneho shift registra ). Kopa prvkov.
Myslel som či niekoho nenapadne niečo už integrované s takouto funkciou.
S tým VCO mám tiež trochu problém kôli veľkej dynamike zmien otáčok. Takže to meranie tak či tak bude mať v niektorých podmienkach väčšie odchýlky. Ak by to bolo významné dá sa to následne kompenzovať.[/b]
Hill píše:Nejspolehlivější je podle mne metoda, kterou tu navrhl Grope - chybějící zub projde napřed pod jedním a pak pod druhým čidlem. A pomocí hradel lze detekovat průchod mezery pod jedním z nich, z druhé určit směr asi není třeba, takže ji lze ignorovat.
Dva chybějící zuby zde asi nehrozí.
Presne tak, len nemôžem ten druhý do stroja vkladať.
Když to čidlo počítá zuby, tak snad víš, kolik jich na tom kole zbylo.
Chceš-li impuls na otáčku: je důležitá poloha hřídele nebo chceš znát jen otáčky? Na to by pak stačila dělička číslem rovným počtu existujících zubů a jejím výstupem bude prostě impuls na otáčku.
Hill píše:To se dokáže frekvence změnit tak drasticky během jedné otáčky?
Když to čidlo počítá zuby, tak snad víš, kolik jich na tom kole zbylo.
Chceš-li impuls na otáčku: je důležitá poloha hřídele nebo chceš znát jen otáčky? Na to by pak stačila dělička číslem rovným počtu existujících zubů a jejím výstupem bude prostě impuls na otáčku.
To by fungovalo. V prvej fáze mi stačí presné meranie periody.
Pozdejšie budem potrebovať aj polohu (pri riadení)
Nezaťažený motor akceleruje prudko, nárast otáčok za pol sekuny je zo 16 na 280.
Tá delička ma teraz pohne.
Ďakujem, idem to spraviť.
http://www.specik.org/tesla/046.gif