Zapojení stmívače

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Skay
Kontaktovat uživatele:

Zapojení stmívače

#1 Příspěvek od Skay »

Zdravim

Poradil by mi někdo s tímto zapojením ? Obvod bude sloužit pro řizení svitu žárovky. Po zapnutí potřebuji dobu náběhu svitu žárovky do 10s, a po přepnutí přepínače její pomalé zhasínání po dobu cca 10-15 min. Napadlo mě k tomu využít obvod U217. Byl bych rád aby jste se na to podívali, dřív než se pustím do zkoušení. Hodnoty R2,R3 a C1 určím pokusem. R4 je tam jen přizemnění vstupu OZ v době přepínání.
Přílohy
stmivac.PNG
(16.05 KiB) Staženo 211 x
Atlan

#2 Příspěvek od Atlan »

Aby som nevytvaral novu temu .... mam pouzite katalogove zapojenie tohto IO ktory riadi teplotu. Vyhrevnym telesom je odpor 4k7. Mam problem stym ze triak nespina res prud odporom je maly a tym neostane triak otvoreny.
lebo ked pripojim paralelne ziarovku 60W tak to funguje. Triak mam BT136/600. Mam tam dat nejaky iny aky ? hlavne aby bol bezne dostupny.... Daakujem
breta1

#3 Příspěvek od breta1 »

Myslím, že by to mohlo fungovat, ale...
S tím R4 budou potíže, protože pro pomalé zhasínání se bude C1 nabíjet přes R2 a R4 mu v tom bude "bránit", a vzhledem k velkým hodnotám R2 pro čas 15min (M Ohm a C1 stovky uF) by musel být ten R4 řádově větší. Já bych R4 vyhodil, při přepínání se nic dít nebude, ten C1 podrží napětí na PIN4.
Jen doufám, že ten PIN4 je čistý vstup OZ (tudíž velký vst. odpor).
Banda

#4 Příspěvek od Banda »

>Atlan: Tak zkus jiný, nic jiného ti nezbyde. Klidně i TIC2xx, T410 aj. Hledej v datasheetu minimální přídržný proud Ihold apod., pokud je opravdu problém v tom.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“