Filtrační kondenzátor zdroje

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dwiggy

Filtrační kondenzátor zdroje

#1 Příspěvek od dwiggy »

Mám takový drobnější problém. Mam kondenzátor, který je připojen běžným "učebnicovým" způsobem k výstupu z Graetzova můstku (na tomto výstupu je cca 11.2V). Nicméně za připojeným kondenzátorem je napětí okolo 17V. Vzhledem k tomu, že se jedná o kondenzátor s pracovním napětím 16V, je možné toto zapojení ponechat nebo je nutné toto napětí snížit ? Když vlastně není připojen k napětí vyššímu jak pracovní, nebot toto napětí je důsledkem jeho vybíjení.
Dingo7

#2 Příspěvek od Dingo7 »

Provozování elytu na nebo dokonce za hranicí jeho jmenovitého napětí mu zkracuje slušně jeho životnost, je takový problém tam dát elyt na 25V?
Galileo

#3 Příspěvek od Galileo »

Ale je připojen k vyššímu napětí, za můstkem jsi naměřil 11,2V to je efektivní napětí, skutečné (špičkové) je asi o 1/3 vyšší, takže jak píše Dingo7, koďan na 25V a je po problému. :wink:
Vogon

Re: Filtrační kondenzátor zdroje

#4 Příspěvek od Vogon »

dwiggy píše:... kondenzátor, který je připojen běžným "učebnicovým" způsobem k výstupu ...

A která učebnice to je, prosím pěkně?

Jestli je na výstupu můstku před kondenzátorem napětí 11,2V a za kondenzátorem je napětí 17V je kondenzátor namáhán napětím 17-11,2=5,8V.
masar

#5 Příspěvek od masar »

Tak to je na Nobelovu cenu. Ještě vymyslet kategorii. :wink:
Vogon

#6 Příspěvek od Vogon »

No uznávám, je to blbej vtip.
Ale mě to prostě nedalo...
MirrA1

#7 Příspěvek od MirrA1 »

Kondenzátory jsou formovány na daleko vyšší napětí než je napětí jmenovité. Takže čistý průstřel dielektrika nehrozí.
Co ale hrozí, je rapidně snížená životnost a rapidně zvýšený zbyťák.
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

MirrA1 píše:Kondenzátory jsou formovány na daleko vyšší napětí než je napětí jmenovité.

To zdaleka nemusí být pravda. V Tesle se běžně formovaly na 105 až 110% Un, což zkracovalo formovací proces, ale hlavně u levných výrobců tohle neplatí. Další riziko je skladovaný elyt, který nikdy neběžel a proto při překročení napětí hrozí mnohem větší ohřev a vývin plynů až po destrukci pouzdra. A to se nebavíme ani o velikosti protékajícího proudu elytem, který může být snadno překročen při tvrdším trafu.
MirrA1

#9 Příspěvek od MirrA1 »

Co já mám zkušenosti, tak obrovská spousta hliníkových elektrolytů + tantalů co se dnes dělá tak vydrží ve většině běžných typů i 40% přepětí. Záleží to na typech, některé 6V kusy se prorážely až okolo 20V - takže formovací poměr vychází 2-3 x Ur. Nicméně je to jen čistý průraz....při takovém překročení Ur má kondenzátor obrovský zbyťák kterej mu ubírá na životnosti, takže takový velký formovací poměr je jen spíše jako odolnost proti různým parazitním stavům, napěťovým špičkám.... Dalo by se říct, že čím profesionálnější kondenzátor, tak tím větší by měl mít formovací poměr jako rezervu proti nežádoucím stavům.
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

Předpokládám, že se jedná o zdroj k zesilovači. Samozřejmě, že nezatížený kondenzátor se nabije na špičkovou úroveň napětí.
S připojenou zátěží ale bude to napětí zase o něco nižší.
Takže na vyzkoušení tam můžeš zatím ten kondík na 16V nechat, ale na trvalý provoz si sežeň kondík na 25V.
dwiggy

#11 Příspěvek od dwiggy »

Hill píše:Předpokládám, že se jedná o zdroj k zesilovači. Samozřejmě, že nezatížený kondenzátor se nabije na špičkovou úroveň napětí.
S připojenou zátěží ale bude to napětí zase o něco nižší.
Takže na vyzkoušení tam můžeš zatím ten kondík na 16V nechat, ale na trvalý provoz si sežeň kondík na 25V.

Skutečně se jedná o zdroj k zesilovači, který má však poměrně vysoký odběr (cca 5A). A pokud jsem se při výpočtu kapacity toho kondíku nespletl, tak by měl mít kapacitu, která se velmi špatně shání (a nebo je cena příliš vysoká), tak jsem zkusil využít starých šuplíkových zásob.
Dingo7

#12 Příspěvek od Dingo7 »

Jestli ono takhle není kolikrát náhodou lepší složit výslednou kapacitu z více kusů a ne jen z jednoho kusu :wink: A kondík na 25V s větší kapacitou zas tolik nestojí - já mám třeba plnou krabici lowESR 2700uF 25V a an 27000uF stačí 10ks :lol: a žádnej jeden koďan byť třeba se šroubovým terminálem se těm 10ks ve zkratovém proudu nevyrovná :wink:
Burajko

#13 Příspěvek od Burajko »

Ten kondenzator treba dimenzovat na spickove napatie vystupu + min 10%.(odchylky v sieti)
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od ZdenekHQ »

Stalo se mě, že filtrační elyt na 16V provozovanej na cca 16V byl za chvíli jak papuč a celá (naštěstí malá) serie se musela opravit. Jo, ono tam asi bylo v síti trošku větší napětí....
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Atlan

#15 Příspěvek od Atlan »

No to je ten lepsi pripad horsie bude ked mu to preleti par cm okolo hlavy aleb otrafi do oka.... MAl som moznost byt svedkom ako 10u 16V zasvistal a puzdro s efektom dymu a zvuku prekonalo 50cm a rtrafilo ma do ruky... bolest to bola fajnaaaa
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“