AKUPACK NA RC AUTO

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jirkazm

AKUPACK NA RC AUTO

#1 Příspěvek od jirkazm »

Dobrý den, mám takový problém.Kamarád mi přines akupack na rc auto.Je to z 10ti kusů tužkových baterek NiCD 12V 800mAh, chce abych jí odzkoušel,že mu auto přestává jezdit.Normálně bych to změřil, ale má konektor s třemi vývody.Můžete mi poradit, k čemu může sloužit ten třetí vývod? Barvy červená, modrá a černá.Ještě bych se chtěl zeptat.Mám nabíječku BEL2000plus a má funkci meření napětí,tak jaký je postup měření, když mám nabitou baterii.Tak mi ukazuje napětí ve voltech.Dále k tomu můžu jí zatěžkávat proudem 0-3A.Je nějaká obecná rovnice o kolik může klesnout napětí a kolika ampéry jí zatěžovat.A kdy poznam, že akumulátor je špatný?
Děkuji Jirka
mat100

#2 Příspěvek od mat100 »

Takže K těm třem kabelům. červený + , černý - ,Modrý neřeš
Nabíješ jí a změříš napětí musí bejt tak o 2 volty vyšší než je jmenovitý.
Potom jí začneš vybíjet proudem 0,5 - 1 A a budeš měřit napětí . Pokud napětí klesne , na nějakejch 6-8 V tak je baterka špatná a nic jí nepomůže.(napětí 0,6 V na článek) Pokud tvoje nabíječka umožnuje zjištění nabitýho naboje tak to poznáš podle toho.
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

třetí vývod je termistor pro hlídání teploty. Článek by měl mít vnitřní odpor do 100 miliohm, jinak je pro 3A odběry nepoužitelný, i když kapacitu třeba má. Vnitřní odpor časem stoupá takže takový akupack se dá použít pro svícení LEDkama nebo pro rádio, když se ti chce k němu nasmolit externí kablík, ale ne k tomu, aby kroutil silným odběrem.
Dingo7

#4 Příspěvek od Dingo7 »

U sériově spojených akumulátorů do jednoho akupacku je vždycky problém po čase, že jeden a postupně třab i další články jsou prostě slabší než ostatní, takže se provozem-odběrem přepóluje, jednoduše jde do kytek i když třeba ten zbytek akumulátorů pořád funguje jak má. Kdysi existovaly návody jak tomuto zabránit. A další věc jak zabránit níčení "slabších" aku v acelém akupacku je pouze nabíjení samostatné každý aku zvlášť, což je u většiny akupacků nemožné. Takže pak je třeba akupack dobrý na to ho vyhodit-zrecyklovat a koupit nový a to je většinou v tom již "nefunkčním" akupacku třeba i víc jak polovina akumulátorů co se těší pořád výbornému zdraví.
kevin_mitnick

#5 Příspěvek od kevin_mitnick »

Crifodo, nerad te zklamu, ale akupack s termistorem najdes spise v profi modelech. U RC sr..ky z Ciny prekvapene zjistis, ze ten treti kablik je jen vyvod nekde za druhym clankem. Elektronika je napajena jen z teto sekce baterie, motory se naopak prepinaji mezi odbockou na 9,6 a plnymi 12 Volty. Co to udela s tou baterii a jeji zivotnosti, ti asi nemusim rikat. Deckam zdechla po jedny sezone...
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Dokonce to může být střed zdroje protože soudruzi neumí (nechtějí, bylo by to drahý) udělat přepínání reverz motoru můstkem a tak to řeší napájením + - 6V. Co udělá nerovnoměrná zátěž článků v baterii nemá smyl rozvádět..
..to bude jen ňákej odpůrek
Dingo7

#7 Příspěvek od Dingo7 »

No jediná exiastující "částečná" ochrana proti přepolóvání jednotlivých akumulátorů v akupacku je ke každému článku dát paralelně diodu zapojenou "opačně" to jest při nabíjení jí žádný proud neteče, pokud se z článků odebírá energie a napětí článku poklesne zhruba pod 0,7V tak se dál nevybíjí a napětí už "teče" diodou.
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Po nabití ho zatěž tak 0,5A , vem měřící kabely s hroty a změř každý článek -jeho napětí . Bude-li i jen jeden pryč tak smůla , jinak nahraď na dojetí jiným .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“