Vyhodene TV

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dusan94

Vyhodene TV

#1 Příspěvek od dusan94 »

Zdravim..
Len tolko som chcel sa spytat.. Je vela televizorov, ktore maju 10 az 20 rokov a su vyhodene na zosrotovanie.. Chcel som sa spytat, ci to ma vyznam brat domov a skusit opravit, otestovat.. Pretoze je jasne, ze nie vsetky z 10 su pokazene.. Alebo naozaj uz dnes nemaju ziadnu cenu a nie to este testovat, brat domov?
Co si o tom myslite?
jopo166

#2 Příspěvek od jopo166 »

fabne tesli 416 a novsie mozno este hej starsie us asi nie ale mislimsi ze urcite bi si medzi nimi nasiel aj take co opravis colori us obecne sa predavaju za babku
dusan94

#3 Příspěvek od dusan94 »

Co som len tak zbezne pozrel, je tam dost takych tych OTF a OVP... Vsetko to ma scarty a velke kravy su to.. Ako obrazovka..
Killroy
Moderátor

#4 Příspěvek od Killroy »

Když mi bylo asi tak 7-9 let, tahal jsem domů stará lampová rádia nalezená po půdách nebo na smetišti a rozebíral jsem je na součástky. Když se na to dívám dneska po čtyřiceti letech, říkám si že bylo škoda je ničit. A s tímhle to v budoucnu bude tak nějak podobně..

Killroy
dusan94

#5 Příspěvek od dusan94 »

Ja zase nemam nejake volne miesta na skladovanie tv, ale tak...
opravujem obcas tv neaky starsi typ a vidim, ze dnes uz je vyhodeny aj novsi typ, tak mi to pride tak luto a divne...
Ja by som ich rad zobral, ale skutocne nemam kam a tiez neviem, ci to ma zmysel.. Pretoze davno ludia nemali tolko penazi na tv, nemala kazda rodina tv, ale dnes a pred 10 - 20 rokmi ano a tak to uz nebude take vzacne, ci?
V piatok som bol v obchodoch s tv a to uz snad ani nie je mozne ake tv vyrabaju.. Napr. so zabudovanym DVB-S - dokonca i so slotom na dek. karty.. Ma to velmi prekvapilo, ze take nieco je :-)
A ja som do mojho tv tesla zabudovaval AUDIO VIDEO VSTUP :-)
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

Nastuduj si, čemu se říká fyzická a morální životnost. Vývoj jde kupředu, mnohé staré věci jsou morálně zastaralé, asi jako rádio jenom s rozsahem dlouhých vln, a mnohé nové věci jsou rychle fyzicky opotřebené - prostě se rozpadnou.
Duvsan

#7 Příspěvek od Duvsan »

Ja som pár TV zo zberákov opravil, väčšinou (nie vždy) to boli len drobné závady. Teraz mám na stole OTF 63B700 stereo a s pekným obrazom, chyba bola len dva kondíky 47uF/250V. Keby to otvoril hocaký murár či obuvník, tie kondy by našiel. Mr. Kokúň prednedávnom tiež písal o svojich zbierkach. Nuž, je to na palicu, ale je to tak.

Možno by šlo niečo ešte niekomu predať.
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Na SD se dá sehnat spousty věcí který jdou lehce opravit a pak udělají spostu radosti že to chodí a tím že mě to nic nestálo. Nedávno mi někdo přinesl DVD rekordér že má vadný laser, jestli ho nechci, jinak to vyhodí. Stačilo vyměnit dva elyty ve zdroji a jede jak novej. Dokonce mi k tomu dal i DO a návod :D
..to bude jen ňákej odpůrek
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Takychto opravenych veci mam plno - monitory, UPS, tlaciarne, rozne PC komponenty a cele PC, notebooky, projektory... Vacsinou jednoduche zavady, recykluje sa to dalej v rodine. Vsetko su to veci len od znamych - keby som bral veci zo zberneho dvora, tak mam toho plny byt.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Když nejsi opravář , nemáš zdroj těchto přístrojů . Takže přines a vyzkoušej . Některé mají jen banální závady no a ty , které neopravíš , vrátíš . Mám doma sendyxi philipse , má tak 30 let bez DO a jede , jak za mlada . Pro svoji fci , je v kuchyni , 100% stačí .
Duvsan

#11 Příspěvek od Duvsan »

rnbw - aké máš notebooky? Možno by som mal o jeden záujem.
rnbw

.

#12 Příspěvek od rnbw »

Hned by si mohol mat Toshiba Satellite 220CS - ta je plne funkcna, vratane povodnej li-ion baterie. Je tam P133, 32MB RAM, disk teraz neviem, FDD.

Potom mam ThinkPad 755CDV - da sa odnat zadna stena LCD a polozit na spatny projektor. Je tam vadna bateria, inak plne funkcny. Mam k tomu kopu veci (CD-ROM, FDD, kabel na video in/out, dialkove ovladanie prezentacii, docking station). Je tam P75, 40MB RAM, 1GB HDD.
Crifodo

#13 Příspěvek od Crifodo »

Myslím, že nic není šalebnější než iluze, že hojnost všeho spotřebního zboží potrvá věčně. S výjimkou těch naprostých vietnamských sráčů co se rozpadnou už cestou z tržiště má všechno nějakou zůstatkovou hodnotu aspoň jako komponenty a po čase pak narůstá hodnota muzejní-sběratelská. Takže přechodný problém je jen skladovací prostor.
Jak se kvalita elektroniky vyvíjí (dimenzování a životnost, nemyslím nové technologie), je zřejmé že vyhozené starší věci obsahujou hodnotnější jeté komponenty než většina nové spotřebky. Takže i když vyhozená stará věc nemá perspektivu pro používání, třeba analogová TV, její díly jsou často kvalitnější jako materiál pro opravy nebo stavbu něčeho než nový ksindl z číny.
Třeba reproduktory z TV z ValMez jsou použitelné jako docela kvalitní střeďáky a doporučujou to i lidi které nemám za blby.
Dál feritové díly, spínače, potenciometry, výkonové trandy, konektory... filtrační kondy ze starých investičních bloků jsou bez diskuse :twisted:
jopo166

#14 Příspěvek od jopo166 »

a ako to beriete stych zbernich dvorou chcu vam to odtial davat alebo je stym problem???alebo mate protekciu :D
Davidsev

#15 Příspěvek od Davidsev »

Já sem tady s tím doposud problém neměl, ale... Jinde to prý problém celkem je, asi tu mám vstřícné lidi :D
Eletrika je sviňa, kope a neni vidět :hool:
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“