bezpečnost vánočních osvětlení

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mi-ro

bezpečnost vánočních osvětlení

#1 Příspěvek od mi-ro »

By mě zajímalo když koupím vánoční osvětlení u kterýho je na krabici uvedeno že je pro venkovní použití a já jako osoba znalá poznám že je to evidentně nevyhovuje a nainstaluju to, je mou poviností se řídit návodem a dál to nepitvat nebo použít moji kvalifikaci?
..to bude jen ňákej odpůrek
petus
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od petus »

I když tak daleko nejsem a možná tady psát bludy ( :D ) tak si myslím že pokud v návodu je napsáno že se smí použít ve venkovním prostředí (a je to certifikovaný výrobek) pak i kdyby si byl třeba revizák tak by ti mělo být jedno.
Pokud něco chcete a neodpovídám,pošlete SZ :)
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, ESP8266, STM32, ESP32...)
Peťus
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Pokud ta světýlka najdeš někde tady http://www.ezu.cz/index.php?u=/platne-h ... cleDisplay (nutné přesně specifikovat model a výrobce)
nebo tady http://www.ezu.cz/index.php?u=/vydane-c ... cleDisplay (je toho přes 300 stran) případně ještě http://www.coi.cz/cs/ s pozitivním výsledkem, že tedy jako schvalovací značka není falešná, prohlášení o shodě je rovněž pravé, může se to reviznímu technikovi nelíbit, může s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno.
Pokud ho ovšem pozveš - bez toho na tvém výsostném území (pozemku, bytě) nemá co pohledávat.
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

V podstatě se mi jedná o to že potřebuju v obci nainstalovat na veřejným prostranství osvětlení na živý strom. Žárovky budou na dosah i malých dětí. Mě se to nějak nelíbí. Fízlové pak řeknou-jsi osoba znalá, a basta.
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

Použij selský rozum, nikoli papírový alibismus. Chceš mít sousedovy nebo svoje děti naživu nebo chceš při jejich resuscitování dokázat úroveň čínského importu?

Nebo demostrativně prokaž na vzorku těch světel jejich nebezpečnost a pak můžeš napadnout prohlášení o shodě nebo zfalšovaný atest, padělek, záměnu atd. Ale myslím že dovozce se jen oklepe a jede dál.
procesor

#6 Příspěvek od procesor »

Ohradiť trojmetrovým plotom
s ostnatým drôtom :wink:
kevin_mitnick

#7 Příspěvek od kevin_mitnick »

Vyhodou pak je, ze i v mistech vyskytu tmavsi populace mas rano na stromku vsechny zarovky...
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

.. a kdo bude odklízet tu tmavší populaci z okolí žárovek když to bude probíjet
Vakuum

#9 Příspěvek od Vakuum »

No, co jsem viděl, tak to, co bylo pro vnější použití bylo na 12V, trafo muselo být někde uvnitř. Jestli je v drátkách k žárovičkám síťové napětí, tak bych použil vlastní mozek, zvlášť kdyby to bylo na mou zodpovědnost.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

mi-ro píše:.. a kdo bude odklízet tu tmavší populaci z okolí žárovek když to bude probíjet

Nebudeš muset krmit psa ani sypat ptáčkům...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
no_-_name

#11 Příspěvek od no_-_name »

Ekkar: veselé vááánoční hóódy :)
~Nestavte se mi na odpor! - Georg Simon Ohm ~
petr1991

#12 Příspěvek od petr1991 »

ked chces bezpecnost a zarovky maju byt na 230, jedna z moznosti je pouzit prudovy chranic alebo oddelovaci trafo, zvlast ked to je nekde v rusnem meste a ma to byt na tvoje triko
mi-ro

#13 Příspěvek od mi-ro »

IP64 nestačí ?
pentoda

#14 Příspěvek od pentoda »

mi-ro píše:V podstatě se mi jedná o to že Žárovky budou na dosah i malých dětí. Mě se to nějak nelíbí. Fízlové pak řeknou-jsi osoba znalá, a basta.

Aby byly žárovky na dosah i malých dětí to není rozumné. Když nic můžou se popáli. Zavěsit tak vysoko, aby na ně člověk normálního vzrůstu nedosáhl. Nejlépe trafo bezpečnostní 230/24
Odpovědět

Zpět na „Poradna“