analogový VU

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lex200

analogový VU

#1 Příspěvek od lex200 »

nevíte někdo jak zapojit anlogovy vu metr jde mi pouze o to aby se ručička pohybovala v rytmu hudby , nemusí to být kdovíjak přesný nic s tim měřit nebudu , takže kdyby jste někdo mel nějaký jednoduchý schema
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Nemůže bejt nic jednoduššího, přivedený NF signál přes odpor detekuješ nějakou diodou s malým úbytkem napětí (Ge, schottkyho), filtruješ kondem a připojíš na měřák. Velikostí odporu řídíš citlivost-výchylku, velikostí kondu rychlost reakce a doběhu měřáku.
..to bude jen ňákej odpůrek
lex200

#3 Příspěvek od lex200 »

udělal jsem to podle návodu http://www.vintage-radio.com/projects/o ... cator.html a tam to asi pripojujou paralelně k repru ale když to připojim tak se ani nehne až když to zapojim do série tak se hejbe ale zvuk je zase silně skreslenej , poradíte mi co s tím?
eriko
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od eriko »

Nech sa páči ... :wink:
Přílohy
levny_VU.jpg
(9.25 KiB) Staženo 157 x
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Problém může bejt v tom že do výkonu cca 1W je pasívní idikátor nepoužitelnej. Výše uvedený zapojení je pro výkony v řádu desítek a více wattů. Kdyby jsi chtěl, musl by jsi udělat zesilovač s operákem jen pro ten idikátor.
..to bude jen ňákej odpůrek
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Podlož ES .
Přílohy
VU indikace.png
(561 bajtů) Staženo 300 x
breta1

#7 Příspěvek od breta1 »

Myslím, že by si pohoršil, když tak zapojení SE.
masar

#8 Příspěvek od masar »

Pánové, k čemu prosím vás převodníky impedance a zesilovače? Vždyť to má být připojené na výstupu nf zesilovače paralelně k reproduktoru! To schema, které mu nefunguje, zřejmě nefunguje proto, že ho špatně zapojil a nebo použil místo měřidla 250uA bůhvíco jiného.
Obrázek
Tohle zapojení je zdvojovač napětí, takže fungovat bude i při velmi malém signálu na výstupu. Jen je třeba použít Ohmův zákon a rezistor R1 podle měřeného výstupního napětí spočítat. Hodnoty součástek na obrázku platí pro měřidlo 250uA, které bude mít plnou výchylku při cca 0,56W/4Ohmech.
Pokud mu tohle nefunguje, nebude mu fungovat nic. :wink:

p.s. Ještě mě napadlo, jest-li to nepřipojil k nějakému 100W zesilovači a neposlal měřidlo do věčných lovišť. :wink:
Andrea

#9 Příspěvek od Andrea »

Jak ten zdvojovač funguje, když je vstupní napětí menší než prahové napětí těch diod?
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Andrea píše:Jak ten zdvojovač funguje, když je vstupní napětí menší než prahové napětí těch diod?

Jako indikátor hlasitosti nedostatečné k nas*ání sousedů.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Než se s plnou vervou pustíme do těchto složitých obvodů , asi bychom měli vědět jakou úroveň bude vskutku indikovat a v jakém místě zařízení . Jde o zes nebo je ta indikace k jezevčíkovi . Aby se dobral k vyřešení úkolu stálého pohybu ruček indikátorů , měl by mít zdroj signálu asi zhruba stejnou úroveň , např konec předzesu , by se neprojevilo nastavení hlasitosti . Ale to by nám měl blíže nastínit tazatel .
masar

#12 Příspěvek od masar »

Andrea píše:Jak ten zdvojovač funguje, když je vstupní napětí menší než prahové napětí těch diod?

Podívej se na charakteristiku germ. diody. Které prahové napětí máš na mysli? Obrázek
...Jak velké lívance má Vaše Veličenstvo na mysli?... :wink:
Andrea

#13 Příspěvek od Andrea »

Jůů, to je hezkej graf a kde se v něm vzal ten zlom při průchodu nulou? Nic, už mlčím a šoupu nohama. :oops:

Pozn.: Lex200 to zapojil jako zdvojovač, přesně podle stejného schématu http://www.vintage-radio.com/projects/o ... cator.html, aspoň to tedy na začátku napsal. Třeba tam nemá OA47.
masar

#14 Příspěvek od masar »

I kdyby tam měl křemíky, tak mu to při výkonu 1W/3Ohmech "udělá" na C2 skoro 4V. A to by vidět měl. :wink:
Onkyo

#15 Příspěvek od Onkyo »

A k čomu to pripojuješ?Musí to šlapať už na predzosilovači a nie na Koncáku tam to musí ísť ako ďas.Ja som to robil bez kondíka paralelne a šlo to OK.Záleží čo máš za meradlo.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“