Tavidlo
Moderátor: Moderátoři
Tavidlo
Normálně používám tavidla od KESTERu většinou TSF-6522.
Tak nějak pod vlivem diskuse jsem objednal MTL-468 od Marmotu.
Dneska to došlo a je to fialovej hnus.
Výrobce uvádí že je to směs čištěných přírodních pryskyřic a má pravdu, i když o tvrzení "čištěná" by se dalo diskutovat. Je to podivná krystalická hmota nevábné barvy, vzhledu a zápachu. Na fotkách je vidět rozdíl mezi čištěnou kalafunou a MTL.
V podstatě nevím co jsem čekal za ty peníze.
Kvalitní tavidla KESTER stojí v průměru kolem 300,- za 10g a za tu cenu to skutečně stojí.
Hlavní problém u tavidel na bázi přírodních pryskyřic vidím nespalitelné zbytky pastovité konzistence, které zůstávají v trubičce odsávačky a po čase ztvrdnou tak, že nejdou odstranit. Vyzkoušel jsem několik tavidel od COOKSON ELEKTRONIK přes AMTECH až po MARMOT a vrátím se zase ke KESTERům.
Problém je v tom že podle mých zkušeností se přírodní pryskyřice na servis elektroniky nehodí. (Odvážné tvrzení, jsem si toho vědom; tak se prosím zaměřte na sousloví: "podle mých zkušeností"). Moje nástroje od pinzet až po pájecí stanici prostě nemají kalafunu rády. Moje plíce asi taky ne, za ty léta používání jsem si vypěstoval na kalafunu alergii.
Takže se vrátím ke Kesteru a pokud někdo z Brna chce kelímek tavidla MTL468 a nebo tubu čištěné kalafuny od Cooksonu může si to vyzvednout zdarma. Jinak poletí do koše.
- Přílohy
-
čištěná kalafuna.JPG- Kelímek skutečně čištěné kalafuny a tuba gelové, taktéž čištěné kalafuny od Cooksonu.
- (45.56 KiB) Staženo 124 x
-
MTL 468_kelímek detail_1.JPG- Detail MTL468. Foceno přes lupu, takže je to trošku máznuté.
- (78.76 KiB) Staženo 145 x
Re: Tavidlo
Vogon píše:Výrobce uvádí že je to směs .....
Možno je tam iba chybička.
Výrobca uvádza že je to zmes ktora vznikne po čistení živice.
Ale súhlasim s Tebou. TV opraveny s touto kalafunou hra určite rovnako ako s lepšou (to iba aby niekto nevyrýval). Ale s dobrým tavidlom sa robí určite lepšie, kvalitnejšie, rýchlejšie, nedymí a aj vzhľadovo je to celkom OK čo je pre mňa rovnako dôležité.
Na rozdiel od Teba ja to nevyhadzujem.
Nechávam si to ako odstrašujúci príklad alebo to občas rozdám tanečníkom aby si nezlomili nohu.
Nevím, proč by to mělo mít barvu nějaké průhledné kalafuny, když je to směs pryskyřic a aktivátorů. Jestli požaduješ, aby tavidlo mělo estetický účinek, vykašli se na elektroniku a kupuj pomády či lubrikační gely. Jde snad o účinnost a vlastnosti, ne o to, že máš po otevření obalu citový trauma.
BTW, viděli jste někdo konzistenci takového tavidla, jako je Crystal 501 ?
V TTD píšou že není nutno oplachovat a pokud je nutno, máme oslovit technickou podporu Kesterů.
Já většinu tavidel oplachuju Procleanem od MicroCare.
Jo zkrystalizovanej med sem viděl. Nemám ho rád. Ale o to nejde.
To tavidlo pravděpodobně podléhá nějaké degradaci v čase a vlivem prostředí. Je také pravděpodobné že tímto procesem ztratí nějaké vlastnosti.
Ztrátu těchto vlastností nepostihnu jinak než popsáním vzhledu a srovnáním tohoto vzhledu s jiným produktem, jež je výrobcem popisován shodně: Čištěná kalafuna.
Pravda, pan Marmot popisuje produkt jako "směs přírodních pryskyřic".
edit: Ale teďko koukám, že mi slečna přivezla TSF6592, s tím že TSF6522 už není...
Mimochodem, ten tvůj oblíbený zázrak způsobuje údajně při zkoušce vlhkým teplem korozi mědi (sice malou, ale ano) a zhoršuje izolační vlastnosti - myslím, že by mohl nejméně jeden ze zdejších občasných přispěvatelů vyprávět, jak mu přestal po pájení fungovat pHmetrický zesilovač a čím se nakonec ty zbytky musely umýt