Uz tady celkem dlouho dumam nad jednim problemem. Postavil jsem si NF zesilovac http://www.ampslab.com/c300.htm , ktery nyni napajim pouze +-35VDC a provozuji uz pul roku na cca 50% vyst. vykonu. Tyto moduly mam celkem 4. Dva mam s plnym osazenim koncovych tranzistoru, zbyle dva maji pouze kazdy dva pary MJ1500x tran.
Protoze ale cely komplet pujde obcas ozvucovat nas maly herni sal, rozhodl jsem se vymenit napajeni za to ktere tam ma byti a to +-55VDC, abych vyuzil zesilovac na plny vykon. Jelikoz budu prekopavat DPS (kvuli usetreni mista, zaroven odstraneni nekterych neduhu), koukal jsem do schematu, ktere tran. muzu dat pouze na maly chladc, jelikoz nebudou topit.
Koukam koukam, a vidim ze budici tranzistory Q15 a Q16 jsou MJE340 a MJE350. V datasheetu je napsano ze max. Ic techto tran. je 0,5A. Koncove tranzisotry MJ15003 a MJ15004 potrebuji pri saturaci Ib=0,5A (s Ic=5A coz je max pri napajeni 50VDC). Jsou zapojene 4 paralelne, z cehoz mi plyne pro plne otevreni koncovych tranzistoru je potreba cca 2A. Tyto 2A ale tecou prez MJE340 (Ic).
Moje otazka, neni nahodou kazdy z budicich tranzistoru na kolektoru pretezovan? Nebo nekde v mem myslenkovem pochodu je chyba?
Diky za osvetu