indikace max.otáček motoru

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pavel74

indikace max.otáček motoru

#1 Příspěvek od pavel74 »

Zdravím.Prosím,potřebuji poradit.Chci si vyrobit indikátor max.otáček motoru,jelikož jezdím závody a potřebuji vědět kdy řadit.Použil jsem elekroniku ze starého otáčkoměru,kde je převodník impulsů na napětí.Potřebuji docílit toho,aby se mi rozsvítila LED při určitém napětí (otáčkách) a bylo možno je nastavovat potenciometrem.Prosím jaký obvod nebo zapojení použít.Předem děkuji za případné rady.
janousek

#2 Příspěvek od janousek »

Sluchem se pozná kdy řadit
Kutil-spol

#3 Příspěvek od Kutil-spol »

Když ti vyletí píst skrz kapotu,tak poznáš že je pozdě řadit. Máš přece uši,a za jízdy čumět pořád na otáčkoměr se taky nedá....
Vena

#4 Příspěvek od Vena »

No co ja sem videl obcas v televizi tak tuhle kontrolu maj i profici tak nevim. Na to by ti stacil obycejny komparator napeti.
toom

#5 Příspěvek od toom »

Zkus si stahnout katalogovej list k obvodu LM2907 (LM2917), jde o linearni prevodnik f/U. Myslim, ze obsahuje vse, co potrebujes a primo v katalogovem listu mas pomerne dost nametu, jak to resit :wink:
ViPali

#6 Příspěvek od ViPali »

Použil by som dvojitý operačný zosilňovač LM1458, (LM358, LM4558, TL062,TL072,TL082) z výstupov (1), (7) cez odpory 1kOhm by som pripojil LED na zem. na vstup (2) by som pripojil napätie z potenciometra a na vstup (3) z otáčkomera. Ak napätie z otáčkomera prekročí napätie z potenciometra, dioda (1) sa rozsvieti.
Na vstup (5) pripojim napätie z druheho potenciometra, a na vstup (6) napätie z otáčkomera. Ak napätie z otáčkomera klesne pod napätie druhého potenciometra, tak LED (7) sa rozsvieti. A treba radiť dolu.
(8 ) na + pol baterie, (4) na - pol baterie.

Veľa šťastia a lietaj pomaly a nízko.
Caizi

#7 Příspěvek od Caizi »

Mám to dobře? Mrkněte pls na to. http://www.caizi.org/schema.gif
masar

#8 Příspěvek od masar »

Máš to špatně, trimry musí být zapojeny jako potenciometry tedy děliče napětí. Krajní vývody na napájecí napětí, běžec na vstup IO. Dále opačně zapojené LED-ky. Problematické se mi zdá také sériové zapojení buzzerů(nebo co to je).
Ale i tak si myslím, že by to schémátko chtělo trochu vylepšit alespoň o stabilizaci napájení. Jinak bude asi lepší řadit podle sluchu. :wink:
Caizi

#9 Příspěvek od Caizi »

Ok.díky.. a na tu stabilizai napětí jak? :oops:
masar

#10 Příspěvek od masar »

ViPali si to představuje asi takhle:

Obrázek
Naposledy upravil(a) masar dne 26 pro 2006, 18:52, celkem upraveno 1 x.
Caizi

#11 Příspěvek od Caizi »

Díky
Kube

#12 Příspěvek od Kube »

Chtěl jsem se jen zaptat jak připojit obvod k otáčkoměru,odpovězte na mail kubejbc@seznam.cz předem díky.
kube

#13 Příspěvek od kube »

Kube píše:Chtěl jsem se jen zaptat jak připojit obvod k otáčkoměru,odpovězte na mail kubejbc@seznam.cz předem díky.

ještě jsem se chtěl zeptat jestli by šel připojit rovnou na cívku,a jak?
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“