GSM spínač - řešení prozvánění

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jirifno

GSM spínač - řešení prozvánění

#1 Příspěvek od jirifno »

Ahoj.
V prvé řadě chci popřát vše nej v tom Novém roce 2010, hodně zdraví, štěstí a vydařených konstrukcí a oprav. :)
Přes svátky jsem si sestavil jednoduchý GSM spínač s klasickými součástkami. Vývod z reproduktoru příp. vibračního motorku, nějaká elektronika, výstup. Vše je funkční, ale požaduji, aby při sepnutí výstupu na kterém je trvale log. 1 nebo 0 mi seplo relé a prozvonilo mne to, jako potvrzení správného sepnutí zátěže. Obdoba jednoduchých alarmů. Představa je taková: při zapnutí zařízení relé rozepnuté, při uvedení výstupu do sepnutého stavu čekat cca. 15 sekund než sepne, pak držet relé sepnuté cca. 5 sekund a poté rozepnout. Podotýkám, že toto zařízení chci konstruovat s klasickými součástkami. Tedy bez nějakých mikropočítačů PIC apod. Vím, že by to šlo vyřešit jednoduše použitím jednoho PICu, ale pro jednoduchost jsem se rozhodl pro klasické součástky. Nevíte někdo, jak toto jednoduše provést? Já jsem se upnul na nějaké řešení, ale to by nefungovalo. A teď mne nic už nenapadá. Díky moc za jakoukoliv pomoc.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

Dvojitý MKO, např. 4098, můžeš zvolit aktivaci na sestupnou nebo vzestupnou hranu bez znovuspouštění. První MKO určí prodlevu a druhý dobu sepnutí.
jirifno

#3 Příspěvek od jirifno »

Konečně jsem si byl koupit obvod 4098. Jen nevím v jakých hodnotách mám dosazovat do toho vzorečku podle datasheetu a v čem mi to vyjde. Jen tak narychlo jsem to zbastlil na desku, ale nevím. Zatím se to vůbec nechová jako časovač. Pomohl by mi někdo, jak to správně zapojit (schématko), aby první MKO měl 15 sekund a druhý 5 sekund a fungovalo to tak, jak už jsem popsal výše v příspěvku? Díky moc.
jirifno

#4 Příspěvek od jirifno »

Vyřešeno. :D
Po dnešních pokusech jsem to vše dal dohromady a dokonce to už funguje s celým GSM zařízením na zkušební desce. Jen doladím časy, připojím výstupy a udělám plošný spoj, zakrytovat a hotovo.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“