Jaký senzor na měření dráhy k procesoru?

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EwanS

Jaký senzor na měření dráhy k procesoru?

#1 Příspěvek od EwanS »

Ahoj,
chtěl bych ovládat autíčko mikroprocesorem a měřit ujetou vzdálenost popř. smyk v zatáčce optickým senzorem z myši. Našel jsem datasheet k tomu senzoru který mám: http://www.pixart.com.tw/upload/PAW3401_SPEC_V11_20070521144607.pdf
Je tento senzor vhodný nebo byste měli lepší nápad na měření ujeté dráhy?
Další problém je s připojením. Mám na cvičné desce procesor od Freescalu - 64 nohou
http://www.freescale.com/files/32bit/doc/ref_manual/MCF51JM128RM.pdf
Možné osazení na piny:
52, 53 (PTD6,7) nebo
54, 55 (PTG2,3/KBIP6,7) nebo
34, 35, 36, 37, 63, 64, 56 (MISO, MOSI, SPSCK, SS, TX, RX, MS)
Já osobně si myslím, že by to mohly být obyč PTD6,7 jeden na hodiny a druhý na data, ale nevím, jestli by nebylo lepší nějak spojit TX a RX jako datový a na SPSCK mít hodiny.
Programuji to v C a hledám, jestli na to někdo nenapsal nějakou knihovnu? Nevíte o něčem?
Budu rád za jakoukoli konstruktivní radu :-)
Naposledy upravil(a) EwanS dne 13 led 2010, 13:02, celkem upraveno 1 x.
Nekamenujte mě, jsem tu nový :-) a s elektronikou se pomalu seznamuji. Je to hodně blbej podpis, ale třeba ho budu brzo moct změnit :-)
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od GeorgeB »

K senzoru: jestli dobře počítám a čtu správné parametry, tak tento senzor by byl schopen snímat maximální rychlost asi 2,5km/h. Což je na autíčko hodně málo. Nehledě na to,že optika můsí být vzdálena od rovného povrchu určitou vzdálenost s poměrně malou tolerancí. Takže podle mě tudy cesta nevede.
EwanS

#3 Příspěvek od EwanS »

OK a nemáš teda nějaký návrh na nejlépe optický senzor pohybu? Díky
Nekamenujte mě, jsem tu nový :-) a s elektronikou se pomalu seznamuji. Je to hodně blbej podpis, ale třeba ho budu brzo moct změnit :-)
marzou

#4 Příspěvek od marzou »

Tak použij kuličkovou myš 8-)
EwanS

#5 Příspěvek od EwanS »

Bohužel, to už neni možný... Vzdálenost od podložky udržím +- mm bez problému. Nemáte teda typ na nějaký senzor?
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od GeorgeB »

S tou optikou to bude problém. Optická myš snímá "nerovnost" povrchu CCD snímačem a detekuje posun povrchu. Takže pro autíčko by byl potřeba senzor s menším rozlišením a větší rychlostí. Optickým senzorem by to sice šlo, ale povrch by musel mít mnohem větší rozlišovací znaky(čáry,šrafy)-milimetry(u myši to jsou mikrometry).
Možná lepší by bylo jít cestou akcelerometrů nebo snímání otáček jednotlivých kol(takto by bylo horší měřit ve smyku).
Honza_dy

#7 Příspěvek od Honza_dy »

Na nápravu(nebo kolo) dát senzor z kuličkové myši. Ovšem asi nastane problém v případě měření dráhy smyku...
EwanS

#8 Příspěvek od EwanS »

Tak pak mě napadá jediná možnost a to na přední - nepoháněný kolečko senzor-natřít 1/2 osičky černou a druhou 1/2 bílou a pak něčim- čim? měřit rychlost otáčení a spočítat vzdálenost.
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od GeorgeB »

Chce to propočítat. Natření osyčky-rozdělení na dva díly nebude stačit. Opět by bylo malé rozlišení. Když už, tak optickou závoru a na tu osičku dát kotouček po obvodu děrovaný(jako je to u již zmiňované kuličkové myši).
Ale pouze jeden senzor bude schopen měřit jen rychlost v jednom směru a pouze při 100% přilnavosti měřeného kola.
procesor

#10 Příspěvek od procesor »

Prečo to má byť optika? Použi 2D, alebo aj 3D akcelerometre. Najlepšie by bol jeden nad každou nápravou.
Tiež s gyroskopmi sa dá pekne merať pohyb teliesa v priestore.
EwanS

#11 Příspěvek od EwanS »

Akcelerometr už tam mám, ale nějak s ním pořádně nedokážu změřit kolik jsem ujel. Je to jen malý model, 1:28, takže otáčka kola je cca 6cm, což mi pro rozlišení stačí v nejhorším bych trochu zvětšil průměr osičky a udělal např. 6 dílů. Pohyb vpřed je taky dostačující. A čím to mám z té osičky snímat? Fotodiodou? A pak přivás na jaký vstup procesoru? (Zapojení)
marzou

#12 Příspěvek od marzou »

Ono měřit rychlost akcelerometrem není vůbec žádná sranda, lepší je použít gyroskop, nemusíš integrovat a zbavíš se tak všech problémů ...
Andrea

#13 Příspěvek od Andrea »

marzou píše:Ono měřit rychlost akcelerometrem není vůbec žádná sranda, lepší je použít gyroskop, nemusíš integrovat a zbavíš se tak všech problémů ...

Mohl bys prosím vysvětlit, jak se gyroskopem měří rychlost a jak z rychlosti získám ujetou dráhu bez integrování?
EwanS

#14 Příspěvek od EwanS »

Tak jsem pozměnil nadpis, aby to vypovídalo debatě. Moje otázky stále platí: Jaký senzor na tu č/b osičku-fotodioda? Nebo nějaký jiný? Jak zapojit a postavit mechanicky?
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od GeorgeB »

EwanS píše:Jaký senzor na tu č/b osičku-fotodioda?

Ode mě už padla odpověď - fotozávora a kotouček s dírama po obvodu. Jako je v kuličkové myši. Nejjedndušší a spolehlivé řešení. Detekovat směr asi netřeba.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“