zpojení AA článků

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kobra

zpojení AA článků

#1 Příspěvek od kobra »

Chci se zeptat jakou pákou jste někdo a z jakým výsledkem dával dohromady akupack z osmi článků AA enelop
děkuju za rady
cabernet

#2 Příspěvek od cabernet »

Taketo som este takto nespajal. Robim to vsak s priemyselnymi clankami do rucneho el. naradia normalnou spajkou PbSn so 100W Welerkou.
Mozno by bolo v tvojom pripade vhodnejsie pouzit plastove puzdra na spajanie tychto baterii.
robo

#3 Příspěvek od robo »

Ja jsem delal akupack pro vrtacku. Baterky meli paskove vodice. Normalne se to bodove svaruje. Protoze tohle zarizeni nevlastim, poskladal jsem baterky do pouzdra a pospajel vyvody. No, vypadalo to desne. Cin moc chytat nechtel. Nastesti to neni videt. A funguje to uz nejaky rok bez problemu. Ted se chystam ze si to zopaknu. Ta vrtacka ma acupack 2krat. Pokud to paskove vyvody nema tak mas asi smulu. Na kontakty baterky by se nemelo pajet. Mozna to bodove chytnout, pospojovat.
kobra

.

#4 Příspěvek od kobra »

jsou to klasický AA články.Ctěl jsem se zeptat na ty plastové pouzdra .To myslíš ty normální kam se vloží?To by se mi potom nevešlo do detektoru.
Musí to být dvakrát po čtyrech článcích
Andrea

#5 Příspěvek od Andrea »

Tak si někde nechat nabodovat páskové vývody nebo udělat celý akupack. Vývody bodovali dřív v GESu, ale nevím, jestli to ještě dělají. Pájet přímo na články není dobré.
kobra

#6 Příspěvek od kobra »

Ahoj
To vím ,že pájení článků není to nejlepší, ale modeláři si je taky pájej, ale prý minimálně 200W pájkou. No články jsou za 700kč doma a sezóna hledání už je tu, tak teď jsem trochu bezradnej.
Nebo bych koupil li-pol tři články ale musej tam být určitý rozměry, aby se to tam vešlo.
Killroy
Moderátor

#7 Příspěvek od Killroy »

Články do baterií pájí akorát dobrodruh (nebo některý takymodelář). Nech si to nabodovat, ty Enelopy za to stojí. GES stále boduje a dělá repase všeho druhu.

Killroy
kobra

Li -pol

#8 Příspěvek od kobra »

takhle vypadají ty li - poly v tom pouzdře.Je to převzato od človíčka co mi prodal detektor
Přílohy
bat07.jpg
(100.63 KiB) Staženo 81 x
bat05.jpg
(107.04 KiB) Staženo 81 x
bat04.jpg
(87.38 KiB) Staženo 88 x
bat01.jpg
(107.88 KiB) Staženo 87 x
procesor

#9 Příspěvek od procesor »

Z tenkého sklolaminátu zroluj a zlep dve trubičky. Na konce urob kontakty z dosiek na plošné spoje. Vložíš batérie, priložíš kontakty a stiahneš izolačnou páskou. Nezabudni prispájkovať pripojovacie vodiče +,- :wink:
Pozdĺžne sa to dá stiahnuť aj sťahovacími PVC páskami.
hafca

#10 Příspěvek od hafca »

Pájet se dají bez větších problémů. Jen musíš mít správnou pájecí kapalinu na nikl a dostatečně výkonnou pájku. Těch 200W jak tu bylo zmíněné by mělo stačit. Já sem oprsklej a dělal jsem AA s ERS50 s velkým hrotem a teplotou někde kolem 350°C. Musíš mít všechno dobře připravené (pocínované spojky) a být dostatčně rychlej zvlášť u plusového vývodu. Tam hrozí při přehřátí protavení izolace a máš po článku i s hezkým výbuchem. Nejlepší kvůli případnému nepovedení-se je pájet články když jsou vybité. Někdo články omotává ještě hadříkem namočeným do vody kvůli chlazení.
Ideální je, mít alespoň jeden na vyhození a na něm si to nacvičit.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
cabernet

#11 Příspěvek od cabernet »

Este som zabudol pripomenut, ze ak by si to pajkoval, tak treba pouzit vhodne tavidlo a spominanu vykonnu spajkovacku, aby proces spajania bol kratky.
Pokial mas problem s miestom, tak tie puzdra v tvojom pripade asi nebudu vhodne.
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Neřešil bych to pájením - ty modelářské packy se při rychlonabíjení i vybíjení docela dost zahřívají a pokud se mu při nekvalitním pájení povede udělat študenta, bude tam mít přechoďák a ten se bude ohřívat o to víc => jednak bude mít větší ztráty a druhak bude mít menší životnost článků vinou dodatečného ohřevu. Extrémní případ může být rozletování spoje za provozu. Kontaktuj GES, Fulgur Battmann nebo baterkárnu Union Carbide ve Slaném - bodovačky na články nejsou zase tak řídké zařízení, aby stálo za to ničit články pájením...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#13 Příspěvek od BOBOBO »

Všechny akuvrtačky i akušroubováky doma mám vybaveny vlastní repasí a pájením . Jak je zde výše , používám kapalinu na nikl . Páječka musí být ohřátá . Kápnu jednou , přiložím na 1-2 sec pájku a nějak se ocínuje . Kápnu podruhé a znovu tak 2 sec páječkou a je perfektní pocínovaný bod . 100W stačí , 250 mám , ale na toto nepoužívám . Spojuji měděnou pásovinkou , co je na pospojení vodobaterií . Jednu stranu celou pocínuji a stříhám pásky cca 3mm široké . Články stáhnu do baterie lepicí páskou a dle schematu pospojím . Nůžkama na plech si střihám potřebné délky pospojení .
kobra

#14 Příspěvek od kobra »

děkuji Vám za reakce a napadlo mě co kdybych to propojil 2,5drátem licnou
dal bych 4 vedle sebe a propojil a další taky a pak drátovejma vývodama zapojil k sobě
Jinak jsem si mohl taky objednat s letovacíma plíškama :roll:
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

To jde též , ale musíš dodržet polohu . Když je nejdříve "smotáš" , tak poté pájíš , jak to vyjde .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“