Jako novou skříň jsem zvolil typ PS 100A od Elplastu osazenou nožovými pojistkami 50A (v původní měl 50A závitovky). Po vysekání zdiva pro novou skříň sekacím kladivem jsem provedl odpojení a výměnu původní skříně. Práci jsem provedl pod napětím s ohledem na ostatní sousedy, které jsem nechtěl omezovat (na větvi je cca 50 chalup) i když jsem měl od kamaráda půjčený klíč od NN rozvaděče na trafu a mohl jsem vypnout celou větev. Když už to bylo venku, vyměnil jsem mu rovnou přívod k elektroměru za CYKY 4J X 10 a "předrátoval" elektroměrový rozvaděč do mědi. Za ním jsem mu provedl rozdělení na TN-S a připojil jeho původní instalaci (část má novou a část postaru TN-C, ale chce to postupně předělat). Přívod z venkovního vedení kabelem AYKYz 4 x 10 zůstal. Kamarád udělal výchozí revizi a domluvil na ČEZu zaplombování elektroměru, protože původní plomby jsem samozřejmě musel odstranit.
Chtěl bych se zeptat, řešil jste někdo něco takového? Musí být plombovaná i uvedená přípojková skříň, když je samozřejmě na neměřené straně? Dle připojovacích podmínek musí být buď plombovatelná, nebo se závěrem na klíč pro rozvodná zařízení (což je u této skříně splněno). Ochrana klíčem pro rozvodná zařízení (dělený půlměsíc) je však podle mého názoru bezpředmětná, když uvedený klíč je od roku 2001 ve volném prodeji. A to zdaleka nejen ve specializovaných elektroprodejnách, viděl jsem ho dokonce v železářství. Výroba tohoto klíče je navíc velmi jednoduchá a zvládne ji kdokoli. Zaplombovanou přípojkovou skříň jsem viděl snad jen dvakrát, bylo to provedeno nálepkami přes otvor pro kličku a podle mého názoru šlo o odpojení neplatícího odběratele (dovnitř jsem se samozřejmě nedíval).
Také by mě zajímalo proč normy stále vyžadují umístění této skříně u přípojek z venkovního vedení ve výšce 2,5-3m nad terénem, když u kabelových sítí je to 0,6m (proto bych v tom nehledal ztížení nepovoleného odběru). Kabel napojený přímo na venkovní vedení a jištěný tedy často až deonem v trafostanici (což může být u rozsáhlé větve třeba 250A) vede tak jako tak pod omítkou na venkovní straně zdi domu a je tedy jedno, zda bude o nějaký ten metr delší či kratší (proto bych v tom nehledal ani zvýšené nebezpečí požáru od přetíženého kabelu při zkratu před pojistkami-navíc velmi nepravděpodobné). Naopak u vysoko umístěné skříně snadno hrozí pracovní úraz. Při výměně pojistky nikdo nevypíná celou větev, bude tam uvolněný spoj, montér to otevře, vytáhne oblouk, lekne se, pustí a spadne ze žebříku.
Děkuji za jakékoli odpovědi.