Jak fungují elektrocentrály?
Moderátor: Moderátoři
Jak fungují elektrocentrály?
může mi někdo prosím vysvětlit jak fungují běžně prodávané elektrocentrály?
tedy přesně mi jde jen jak funguje generátor.
Našel jsem totiž jeden inzerát http://stroje.hyperinzerce.cz/motory-el ... zsky-kraj/ a z toho mi vyplývá že je použit asynchronní motor s kotvou nakrátko. Ale jak může dodavat eletřinu v ostrovní režimu? Tedy bez jaloviny? A jak ho dokáží uregulovat?
I když pravda, ta kotva vypadá jako litá klec asynchronu...
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
To je mi jasné že ten zajístí jen jalovinu. Jenže ten motor na obrázku tahal generátor odhadem kolem 5kW a dost pochybuji že nebyl regulován. To si dovedu představit kdyby tahal konstatní zátěž.AmarokCZ píše:Kondenzátor ti nic nepohlídá, pouze zajistí fázový posun. Frekvenci hlídá motor a napětí nehlídá asi nic.
A kutilmile - nelituju tě
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
EKKAR píše:Napětí by se mělo regulovat buzením, jak to je v případě "samobuzeného" asynchronního generátoru nemám tušení - asi se "reguluje" zátěží, repektive poměrem zátěže a výkonu hnacího motoru.
Zajímalo by mě, jak si to představuješ. Výkon hnacího motoru je možné měnit jen "plynem", ale tím se mění především otáčky, které ale chci mít stále stejné.
U "samobuzeného" motoru se napětí reguluje tak jak jsem už psal. Navíc pokud použiju k regulaci PWM nebo cyklokonvertor můzu se vyprdnout na frekvenci hnacího motoru, protože se v obou případech pracuje s usměrněným napětím.