kompenzace jaloviny
Moderátor: Moderátoři
kompenzace jaloviny
Při kompenzaci jaloviny (odběr sítě max 650A) dochází prakticky k čemu? L C kompenzace v rozvaděči zachycuje špičky a převádí je na činnou složku?
Jde mě konkréktně o to, jestli vlastní kompenzace vlastně spotřebovává proud... samozřejmě pokud je dobře navržená a nastavená.
Ve firmě jsem koupil zářivkové tělesa s elektronickýmy předřadníky a při měření jsem naměřil proti klasickým 17 - 28% rozdíl spotřeby... což mě dává že se při výměně za nové moderní za cca 3roky zaplatí a pak už spoří (navíc spoří trubice)
Taky jsem si objednal elektronické předřadníky pro MH výbojky... tam už úspora činných složek je jen asi 4 - 7% což je při ceně samotného předřadníku neekonomické (spoléhat na šetření výbojek nechci).
Jenže při požití klasického systému zapalovač tlumivka je účinník cca 79% a při požití předřadníku cca 98% a mě právě zajímá jestli při použití kompenzací (dostatečně dimenzovaných) vlastně dochází k úspoře? (nebo se ta jalovina jen převede na činnou složku která nezrušuje dodavatelskou síť ale je to vlastně spotřeba?)
stále se měnícímu odběru jaloviny se musí různě připínat kondensátory.
Zkompensujeme li každý motor,zářivku z tlumivkou prostě všechno co vytváří magnetické pole samostatně, bylo by to vyřešeno.Ale dávejte k mo-
toru 3 kapacity 23.1mikrofarad aby to sedělo.
Žádná z metod není dokonalá.Když se u automatické regulace spálí
pojistka u stykače jednoho stupně nenajde se rovnováha, až to objeví obsluha.Jinak se podregulovává přeregulovává a platí a platí.
Takže u malé provozovny kompensovat každý spotřebič /z mag.polem/
- Přílohy
-
Kompenzace-účinníku.jpg- (39.06 KiB) Staženo 154 x
Takže z toho co jsem se dočetl znamená že ty elektroniky pro MH výbojky prostě úsporu elektřiny nepřinesou. (jalovinu vykjompenzují kompenzačky) (koupil jsem jeden 250W a jeden 400W celekm cca 7000Kč)
Zářivky s el. předřadníkem s těma mám dobrou zkušenost. Opravdu se kazí míň jak trubice tak předřadníky a hlavně vydrží kryty mnohem víc. U klasických tlumivek jsou po 5 letech vyhřáté a křehké. Vyhřátý kryt navíc zažloutne a propustí polovinu světla.
Jinak je pravda že každý pracovník by potřeboval tak 10kW světel na čtení novin a 20kW světel na práci