Termostat lednice whirlpool

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
macman

Termostat lednice whirlpool

#1 Příspěvek od macman »

Zdravím,
mám dvě stejné ledničky IKEA/Whirlpool. Jedna má únik chladiva do skříně, u druhé blbne termostat.. Tu s únikem neřeším - s tím toho moc nenadělám..

U druhé ledničky termostat sepne, nachladí na cca 4-8 stupňů, vypne a už nezapne.. stačí ovšem bouchnout do ledničky a kompresor sepne..
Vzal jsem termostat z první ledničky a chová se naprosto stejně..

Vzhledem k tomu, že tu mám různé vraky ledniček whirlpool, tak jsem chtěl zkusit i jiné termostaty a abych si mohl ověřit, zda je opravdu vadný termostat, ale samozřejmě rozměrově né zcela pasují. Pokud ovšem vemu jakýkoliv termostat a nezasunu tu "heatpipe" do těla ledničky (blbej přístup), tak s každým termostatem neustále chladí a nevypne se..

Jaká je funkce té trubičky zasunuté v pouzdře ledničky??? Respektive chápu, že převádí teplo/zimu, ale kam a do jaké teploty vede.. Chtěl bych si prostě spínání termostatu ověřit, ale nezasunutý nevypne a k zasunutému se už nedostanu...

Díky za rady..

jetšě jeden dotaz, jaký typ termostau je originální pro lednici IKEA/WH CBI 611 W N

macman
mirosne

#2 Příspěvek od mirosne »

Chyba neni v termostate,ale v kompresore-je pridretý.
macman

#3 Příspěvek od macman »

Taky mě to napadlo... Takže jsem udělal pokus.. Vzal jsem dráty od termostatu a napojil tam vypínač.. Když zapnu, zapne kompesor, když vypnu, samozřejmě vypne... Je fakt, že to zkouším v krátkých intervalech, takže nechám nachladit, vypnu, nechám pár hodin v klidu a pak zkusím zapnout..

Pokud je vymontovaný termostat (t.j. celý venku), při jaké teplotě má spínat??? Měl jsem ho pár hodin venku (určitě pod nulou) a stále je seplý...

macman
mirosne

#4 Příspěvek od mirosne »

Spínať by mal pri teplote uvedenej na ňom,čo keby si sa pozrel?
macman

#5 Příspěvek od macman »

Whirl Cat H+
A13 0696R D186

Nějak z toho spínací teplotu vyčíst nedokážu... :-(

macman
mirosne

#6 Příspěvek od mirosne »

+4,5C
macman

#7 Příspěvek od macman »

Díky.. opravdu to na termostatu nebylo a tabulky nemám... :-(

ještě tedy dotaz, proč vymontovaný je sepnutý i při teplotách pod nulou, ale po zamontování cca při teplotě 4.5 stupně vypne (ovšem už nezapne)

je normální, že rezistor mezi vývodem 3 a 4 (pravděpodobně vede k doutnavce) má spálený lak?? oba dva ho mají tak sežehlý, že nerozpoznám jeho hodnotu

a poslední dotaz, k čemu vlastně slouží ta trubička, která vede do těla ledničky.. Proč nespíná podle teploty v chladničce a bere si teplotu odněkud zevnitř..??

Na vysvětlenou pro mé dotazy, tak se snažím nejenom ledničku opravit, ale i pochopit princip funkčnosti, jelikož kolem mne prochází mnoho ledniček a nebylo by od věci tomu taky trochu rozumět.. :-)

Díky ještě jednou

macman
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

No za prvé by jsi ho mohl vyfotit a za druhé jeden rozlouskni . Jde o to , aby tam nebyly systémy dva . A řešil se zde problém , že samoodmrazovací ledničku nemůžeš provozovat za teplot nižších než +5°C .
macman

#9 Příspěvek od macman »

Nedaří se mi dostat dovnitř, pravdpodobně bez zásadnější destrukce to nepůjde. Uvolnil jsem packy držící plastový díl s kontakty a po zatáhnutí v něm cvakne, když dám zpátky, tak opět.. ovšem vyndat to nejde.. pokud ohnu páčky z čelní strany, tak nesudám, jelikož visím pravděpodobně na bimetalu...

fotky složeného posílám...

macman
Přílohy
IMG_0589.JPG
(101.21 KiB) Staženo 310 x
IMG_0588.JPG
(154.74 KiB) Staženo 306 x
macman

#10 Příspěvek od macman »

Takže pokusem rozmontovat termostat jsem ho opravil.. Nevím co se stalo, ale termostat už druhý den funguje...

ALE

i když ho dám naplno, udržuje v lednici teplotu cca 9 stupňů.. Takže jsem ho asi poněkud rozhodil...

nebo ještě mě napadá, může mít vliv hloubka zasunutí kapiláry do tělesa ledničky?? V plastu je zevnitř otvor, kam se kapilára zasouvá, ovšem už nevídím kam doleze a jestli doleze kam má..

ještě bych prosil o vysvětlení proč tam ta kapilára je.. Pokud by termostat "jen" hlídal teplotu v lednici, tak jí přece nemusí mít.. Takže hlídá i jinou teplotu bůhvíkde.. Ta teplota bude asi nižší, jelikož pokud kapiláru nezasunu, termostat nevypne ani při -3 stupních..

macman
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Si děláš kozy , né ? http://cs.wikipedia.org/wiki/Termostat# ... termostaty http://www.zefin.cz/files/alco%20ts1%20cop.doc atd. Pochopitelně má vliv , kudy ta kapilára vede a kam ji nakonec zastrčíš . A vliv má i mechanické postavení membrány a otočného mechanizmu - jedná se o desetiny mm .
macman

#12 Příspěvek od macman »

špatně jsi mne pochopil.. Obecný princip termostatu i kapiláry znám.. Ovšem kam konkrétně vede kapilára (ke které části okruhu) v lednici a jaká je v tom místě teplota, to nevím a ani se na tvých odkazech nedozvím...

Uvnitř lednice je v plastu prostě díra na kapiláru, jak tedy mám ovlivnit místo, kam jí zasunu, když tam není samozřejmě vidět a nedá se k tomu nijak dostat...

macman
hafca

#13 Příspěvek od hafca »

Udělej si elektronický termostat a máš pokoj. Bez problému si nastavíš jakou teplotu potřebuješ a hysterezi taky. Před časem jsem tady řešil téměř stejný problém. Jak to dopadlo si přečti na diskuzi. Ve finále to sice byl dvojitý termostat pro lednici a mrazák, ale základní zapojení je pro jedno čidlo a relé. Pro něj je tam v PDF všechno i se zapojením, DPS a odkazem na program do PIC.

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=30344&postdays=0&postorder=asc&start=30
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

No a dojdeš k tomu , že Ti budou stát vlasy nad tím , jaké jsou kde v lednici opravdové teploty . Je to druh informací , jež je lépe nevědět . Akorát otevřít dveře a vzít lahváče . Buďto bude akorát , nebo teplý , či zmrzlý . V tý lednici určitě nebudou chtít po servisákovi , aby něco šteloval a přihýbal .
macman

#15 Příspěvek od macman »

Problém je v tom, že mám nový termostat, který jsem koupil a chladička mi i v nastavení termostatu na max chodí cca 10-13 stupnu.. Takže musí přece být fígl, jak strčit kapiláru tam kam patří. Asi fakt se zamyslím nad tím elektronickým termostatem..

macman
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“