Zosilňovač 2. 10W

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Peterseal

Zosilňovač 2. 10W

#1 Příspěvek od Peterseal »

Ahojte, mam DK v ktorom mam toroidny transfotmator ktory dava po usmerneni a vyfiltrovani 24V DC cca 80W.
Chcel by som si postavit nejaky celkom kvalitny zosik na domace pocuvanie s vykonom do 15W.
Reprobende mam TESLA 15W 2pasmove, typ neviem, ale maju 8 ohm.
Nakradsek by som bol ak by tom daky integrac.
Mam vyhliadnuty LM1875, TDA1521. TDA7262, TDA 2030.
Co s toho je najkvalitnejsie?
Dakujem.
BIPOLAR

#2 Příspěvek od BIPOLAR »

Já bych použil TDA7262 a ještě budeš mít rezervu. Ty reprobedny 8 ohm sníží výkon asi na 10 -12W při zkreslení 1%.

Ty ostatní by jsi musel použít 2x, každý pro jeden kanál - ale to určitě víš.
Lepší je se zeptat a být hlupákem 5 minut, než se neptat a být hlupákem celý život.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Co tohle?
Zesilovac_TDA7495.tif
Mezi TDA patří k těm výrazně lepším, lze ho napájet nesymetrickým napětím až 35V, má vstup pro řízení hlasitosti (nebo soft-clipping, jak je libo), řízený výstup budiče třeba pro sluchátkový zesilovač.
Naposledy upravil(a) Hill dne 07 led 2012, 19:39, celkem upraveno 2 x.
pepe363

Re: Zosilňovač 2. 10W

#4 Příspěvek od pepe363 »

Pokud je Tvůj požadavek "celkem kvalitní zesilovač" tak od TDA ruce pryč......
Hill
Administrátor

Re: Zosilňovač 2x10W

#5 Příspěvek od Hill »

pepe363 píše:Pokud je Tvůj požadavek "celkem kvalitní zesilovač" tak od TDA ruce pryč......

To bych tak jednoznačně netvrdil, pár různých jsem vyzkoušel (až na sluchátkový zesilovač s TDA2822, který, přiznávám, je navržený poněkud nepochopitelně, takže jsem si musel vyhrát s úrovněmi).
Pokud jde o rozsah výkonů 10W-30W sinus, mám je vyzkoušené vždy s regálovkami bednami Supraphon RK15 a Unitra ZG-30.
Nestěžuji si ani na řadu 20xx, u které lze parametry zhoršit i špatným rozmístěním součástek, pominu-li už skutečně historické vykopávky TBA830 a o asi 10 let modernější TDA2005M, TDA1910, TDA2020 nebo A2030, které mě také vždycky poslouchaly a na svou dobu se daly poslouchat (a dají se dodnes), z řady TDA73xx se mi nejlíp osvědčil TDA7374, zesilovač běhá v pěti exemplářích a nikdo z uživatelů, co si přes ně hrají, si nestěžuje.
S trochu větší rychlostí přeběhu, jen s menším výkonem, ten TDA7495 (odkaz výše), ty jsem stavěl dva, před jeden jsem dával Baxandallův korektor s tranzistory, druhým jsem nahrazoval vadný koncák za tranzistorovým Williamsonem.
Jinak jsem všechny vybavil na vstupu pouze potenciometrem s odbočkou a fyziologickou korekcí průběhu, a to ještě odpínatelnou.
Nehodlám je přechválit, svoje meze mají, ale s jednoznačným odsouzením TDAček bych byl zdrženlivý: při aspoň slušné konstrukci s nimi snadno a levně hifi jde udělat a ještě zbude.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“