spínání 12V/3A - peltier

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kledr

spínání 12V/3A - peltier

#1 Příspěvek od Kledr »

Dobrý den,
potřeboval bych radu jakým obvodem spínat (pomoci micropočítačem) peltiruv článek, konkrétně tento http://www.gme.cz/cz/m-tec1-12705-p601-015.html
Zřejmě ho budu provozovat na 12V (bere si cca 3A), ale možná i na 15V to by si měl vzít kolem 4,5A. Na tydle hartwarove veci si moc netrufám tak bych prosil o radu. Budu ho spínat asi PWMkem(zároveň tím regulovat výkon). Pokusně jsem ho skusil spínat tranzistorem IRF630, ale ten se téměř okamžitě ohřál na 100°C - můj prst je toho svědkem.
Předem mockrát děkuji za případné rady.
breta1

#2 Příspěvek od breta1 »

Použil jsi nevhodný tranzistor. Zkus IRFZ44N.
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od GeorgeB »

Peltierův článek nelze řídit PWM. Po vypnutí napájení(v PWM doba mezery) se stává článek velmi dobrým vodičem tepla, takže účinnost velmi klesá.
Kledr

#4 Příspěvek od Kledr »

Tak to jsem netušil, dík za upozornění, takže to bude lepší asi přes d/a převodník a přivírat tranzistor, nebo jde to jeste nejak jinak?
Andrea

#5 Příspěvek od Andrea »

GeorgeB píše:Peltierův článek nelze řídit PWM. Po vypnutí napájení(v PWM doba mezery) se stává článek velmi dobrým vodičem tepla, takže účinnost velmi klesá.

A při jaké frekvenci?
Kledr

#6 Příspěvek od Kledr »

Tak mě napadá, když tam dám condik tak tam bude furt stejnosměrná složka, tranzistor se nikdy uplně neuzavře a můžu klidně použít PWM na řekněme 25kHz?
Andrea

#7 Příspěvek od Andrea »

Kledr píše:Tak mě napadá, když tam dám condik tak tam bude furt stejnosměrná složka, tranzistor se nikdy uplně neuzavře a můžu klidně použít PWM na řekněme 25kHz?

PWM je dvoustavová modulace, zavřeno - otevřeno, aby tranzistor netopil. Když se tranzistor pořádně nezavře/neotevře, bude topit jako prase. A spínat napětí natvrdo do kondenzátoru není noc dobré, bude to chtít cívku.
Naposledy upravil(a) Andrea dne 14 bře 2010, 18:08, celkem upraveno 1 x.
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od GeorgeB »

Řekl bych, že frekvence PWM musí být tak velká, aby proud článkem byl spojitý. Tedy bez nějaké tlumivky v sérii hodně velká frekvence.
Řídit to tranzistorem s RC článkem v gate nebude lineární. Převodní charakteristika není lineární a prahové napětí není nulové.
jankop
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jankop »

Peltiéra můžeš řídit (a běžně se to dělá) pomocí PWM. A na frekvenci prakticky nezáleží.
Kledr

#10 Příspěvek od Kledr »

Děkuji tedy za rady, zítra koupím tedy ten IRFZ44(ten IRF630 jsem asi trochu přecenil, i když podle grafu by to při 5V na G by měl zvládnout 12V/3A ). Tu frekvenci dám na těch 25kHz a když nebude dostatečná budu zvyšovat.
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od GeorgeB »

jankop píše:Peltiéra můžeš řídit (a běžně se to dělá) pomocí PWM. A na frekvenci prakticky nezáleží.

Zajímavý, že když jsem tuhle variantu před nějakou dobou tady na fóru navrhl, tak mi bylo sděleno, že to nejde. Já jsem to bohužel nezkoušel, ale přišlo mi to logický. Jedná se o polovodičový článek bez jakékoli mechanické setrvačnosti. Navíc tepelná vodivost bez napájení je velká. Takže z tohoto usuzuji, že v době bez napětí teplo prochází zpět a teploty obou ploch se vyrovnávají.
Pokud tomu tak není, tak mě prosím opravte. A nejraději bych byl, kdyby tu někdo napsal vlastní zkušenosti(nebo vyhrabu jeden peltierův článek a sám to zkusím :D )
jankop
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jankop »

Zvyšování frekvence je naprosto nesmyslné s ohledem na existující setrvačnost systému. Může být leda na škodu, třeba úrovní rušení. To je něco podobnýho, jako kdybych chtěl regulovat elektrickej kotel pomocí PWM 100KHz. Kam na to chodíte? Většina regulátorů TEC pracuje s pulzní modulací a vy tu tvrdíte, že na to není vhodná.
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od GeorgeB »

jankop píše:Zvyšování frekvence je naprosto nesmyslné s ohledem na existující setrvačnost systému. Může být leda na škodu, třeba úrovní rušení. To je něco podobnýho, jako kdybych chtěl regulovat elektrickej kotel pomocí PWM 100KHz. Kam na to chodíte? Většina regulátorů TEC pracuje s pulzní modulací a vy tu tvrdíte, že na to není vhodná.

Odkaz na původní dotaz: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ht=peltier
Jak jsem nakoupil,tak prodávám...K tomu jsem si dovolil použít vlastní mozek a selský rozum a souhlasil jsem s názorem. Pokud mi to vyvrátíte, tak budu rád a konečně nebudu žít v omylu. Nebo to opravdu sám vyzkouším...
Kledr

#14 Příspěvek od Kledr »

tak sem to zkusil. Když jsem ho dal na 12V tak relativně málo chladil-za 3 minuty se nedostal pod 10 stupňů(je to normalni? nebo mám očekávat víc), takže ho asi budu muset připojit na 15V.
Za cca minutu po odpojení se teploty vyrovnaly takže když to pojede na nějaké vyšší frekvenci tak by to mělo být v pohodě, nestihne se tak rychle vyrovnat teplota.
Andrea

#15 Příspěvek od Andrea »

Kledr píše:tak sem to zkusil. Když jsem ho dal na 12V tak relativně málo chladil-za 3 minuty se nedostal pod 10 stupňů(je to normalni? nebo mám očekávat víc)

Nenapsal jsi, jak jsi chladil teplou stranu a jakou měla teplotu. Peltiér je tepelné čerpadlo, když chceš odčerpávat teplo z jedné strany, musíš ho na druhé straně někam odvádět, jinak je z toho topení a ne chlazení.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“