rezanie hliniku

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kassquit

rezanie hliniku

#1 Příspěvek od kassquit »

poradi mi niekto ako sa rezu hlinikove profily aby to vyzeralo profesionalne? Chladice narezane z profilu od vyrobcu maju krasne kolme hladke rezy, ked to clovek doma ufidlika pilkou uz ziadne brusenie nepomoze, vzdy to vyzera ako zo serialu A je to:-)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Tak si srovnej jaký vybavení máš ty doma a jaký mají oni. Tos nikdy nebyl třeba ve Feroně pro nějakej materiál? To co oni mají uřízlý za 10 s, mě doma trvá 10 minut, i dýl :D
Ručně nikdy neuděláš tak rovnej a pravidelnej řez.
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

Kolmost je zajištěna upevněním nástroje, hladkost řezné plochy rychlostí a materiálem břitů nástroje.
kassquit

#4 Příspěvek od kassquit »

Crifodo píše:Kolmost je zajištěna upevněním nástroje, hladkost řezné plochy rychlostí a materiálem břitů nástroje.

asi som to zle napisal... kolmost je samozrejme od upevnenia... mal som napisat "cistota rezu".
Jednoducho aby boli rezy pekne ciste ako od vyrobcu.
fero7

#5 Příspěvek od fero7 »

Musis to chladit a mazat, napriklad petrolejom.
Ale pomoze aj nafta.
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Chlazení a mazání je dobré , ale na stroji . Stále častěji je pásmovka na kov vybavením zámečníků , ale .. Ručně s přídavkem odřízneš , do základního tvaru opiluješ napříč , jak jsi řezal a pak dle starých zámečnických zvyklostí vezmeš pilník napříč!! a finálovou úpravu uděláš tak . Chce to trochu cviku , ale povrch je pak pěkný .
renda15

#7 Příspěvek od renda15 »

fero7 píše:Musis to chladit a mazat, napriklad petrolejom.
Ale pomoze aj nafta.

Hliník se při obrábění maže zásadně lihem !!!!!!!!!!!
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Nevím , ale na posledním Brně byly i frézy a jedna tam dělala hliníkový segment pro vulkanizační formu na pneu a podle mne tam letěla na pohled "klasická" emulze . Nebudeme zde rozebírat "hliník" , "tvrzený hliník" a "elektrony" . Tvrzený hliník a elektron se "nemažou" , takže předpokládám , že mluví o měkkém hliníku .
fero7

#9 Příspěvek od fero7 »

renda15 píše:Hliník se při obrábění maže zásadně lihem !!!!!!!!!!!

Ak liehom, tak jedine z vnutra!
Jindra2

#10 Příspěvek od Jindra2 »

Hliníkové profily jdou dobře řezat na stolní cirkulárce s pilovým kotoučem s TK plátky. Podle pravítka a řez je hodně podobný řezu od výrobce.
Při obrábění hliníku se opravdu používá líh.
Jindra
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od otakarv »

fero7 píše:
renda15 píše:Hliník se při obrábění maže zásadně lihem !!!!!!!!!!!

Ak liehom, tak jedine z vnutra!

Fero7,chtěl bych potom vidět ten řez :D ,nebo prsty toho člověka co to řeže. :lol:
pida_m

#12 Příspěvek od pida_m »

..já to řežu přímočarou (šuka) pilkou s břitem na hliník, upnuté, sem tam poleju lihem. Od té doby co jsem to řezal na pásové pile a zasral jsem zoubky na pásu a táta nadával. Pak to stejně musíš vzít pilníkem na příč a vyleštit jemným smirkem, nebo brousící kostičkou (nevím jak se to odborně jmenuje).
píďa
fero7

#13 Příspěvek od fero7 »

Nebudem tu rozoberat specialne frezy radovo v stovkach Eur, ani specialne chladiace emulzie so specialnymi prisadami. To zrejme kassquit zrejme nema, inak by tu nepisal.
V domacich podmienkach sa to najlepsie robi napriklad rozbrusovackou s kotucom na kov. Vyhodou rozbrusovacky je moznost upnutia rezaneho materialu. Ale moze byt aj stolna cirkularka, ramova pila, ...
Na vacsi stetec naberies petrolej a zlahka sa dotykas kotuca z vrchu po smere otacania. Kotuc moze byt aj s platkami. Otacky radsej nizsie.
Takto dosiahnes dokonaly rez bez lepenia Al na zuby. Petrolej nielen chladi, ale hlavne maze. Takto som to robil na freze vo fabrike aj doma so 100%-nymi vysledkami.
drabek06
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od drabek06 »

Mě by spíš zajímalo jak vybrousit nebo vyleštit hliník. Nechal sem si uříznout kus hliníku na přední panel předzesilovače, ale jak povrch nějak sjednotit aby to vypadalo k světu ?
pida_m

#15 Příspěvek od pida_m »

no určitě se najdou větší odborníci, ale já to dělám smirkovým papírem, v jednom směru. Důležité je dotahovat konce, tedy leštit až přes hranu. Záleží jak to máš poškrábané.
Pak to popíši propisotem a nalakuji průhledným lakem ve spreji.
píďa
Odpovědět

Zpět na „Poradna“