Snižovač se zenerkou
Moderátor: Moderátoři
-
tarbik
Snižovač se zenerkou
mám problém s tímto zdánlivě jednoduchým zapojením:
Mám zdroj napětí - fotovoltaický panel který dodává napětí cca 130 VDC a potřebuji jej srazit na 12VDC pro napájení světelného spínače což provádím pomocí odporu a zenerky v sérii. Potíž nastává v tom , že ZD(1N5349) dosti hřeje ačkoliv by podle jednoduchého výpočtu Pz=Uz*Iz == cca 1,4W neměla.
Chci se proto zeptat zda je moje teorie návrhu správná nebo mám podstatné nedokonalosti ve vědomostech ?:)
Za odpověď předem děkuji.
- Přílohy
-
zenerka.JPG- zapojení snižovače napětí
- (5.2 KiB) Staženo 204 x
-
tarbik
Ano, spínač bohužel vyžaduje 100mA.
Můžete mi, prosím, poradit jak co nejefektivněji chladit takovou zenerku? Celé zařízení je nabastleno na Al profilu tloušťky 10mm ale netuším jak tu zenerku přikotvit k tomu profilu pro dobrý odvod tepla.
-
tarbik
hill: a můžete tedy navrhnout nějaké osvědčené a cenově přijatelné zapojení spínaného zdroje? Skutečně stačí nějaký spínaný adaptér na 230VAC? nebude mu provoz na DC napětí vadit?
andrea: díky za inspiraci pokud nenajdu vhodné jiné řešení tak tam něco takového spáchám
-
tarbik
Andrea píše:Takovýhle topící zdroj se k solarpanelu vůbec nehodí, je to přímo barbarství.
Barbarské využití tepelné energie slunce na tepelnou energii v odporu a Zenerce.
Dieselfotovoltaičtí ****dírové ve Španělsku šli ještě dál a využívají tepelnou energii slunce uloženou ve fosilním palivu pro pohon agregátů do měničů na solárních farmách
Tarbik co kdybys nemagořil a použil těch 12V z odbočky na panelu. Nebo z extra panýlku.
-
tarbik
- jarmilerik
Mám podobný problém. Měřím dobíjecí proud fotovoltaického panelu do akumulátoru modulovým digitálním ampermetrem. K napájení ampermetru využívám napětí soustavy. Napájecí napětí ampermetru je 4-30V DC. Původně jsem to zapojil dle obr. 1. Bohužel po nabití akumulátoru a odpojení panelu regulátorem se na panelu zvýší napětí (což jsem nedomyslel) a evidentně je vyšší než oněch 30V a ampermetr to nepřežil.
Proto můj dotaz zní pokud to zapojím dle obr. 2 bude to fungovat a bude to dostatečná ochrana ampermetru?
Či jak to lépe (pokud možno jednoduše) řešit?
Díky.