Motorek regulace světlometů

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
stasek

Motorek regulace světlometů

#1 Příspěvek od stasek »

Dobrý den přeji, v kovošrotu jsem narazil na vyhozený světlomet s regulací paraboly motorkem. Tak jsem ho kuchl a vzal domů. Vedou do něj 3 dráty. Zkusmo jsem zapojoval 12V a chvilku bzučel a pak už ne. Nepomohlo různé přepojování polarity apod. Tak bych se chtěl optat, jestli je tam uvnitř nějaká elektronika, případně jestli někdo nemá schema. Je to typ D00LA 12V 93BG 13K 198 AA 4FD. Nápis na něm FORD. Je to zřejmě slepený, tak to nechci násilím kuchat.
Díky.
Atlan

#2 Příspěvek od Atlan »

to sa mi nezda....ze by to uz neslo. Dva vodice su napajanie a treti ide na bezec potaku co je na palubnej doske ...ale ked si to uz vseliako poprepajal tak uz mozno dosiel...
stasek

#3 Příspěvek od stasek »

Tak už jsem to zjistil. Jeden fous plusovej zůstává a ostatní 2 se buď spojí pro jeden směr otáčení a přijde na ně mínus, pak se prostřední odpojí a točí se to zase naopak.
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Uvnitř je souběžně s pístkem potenciometr připojený na jeden vstup komparátoru. Netrvám na tom, že jde potenciometr tahový nebo otočný: konstrukcí je víc a nebudu kvůli tomu zkoumat zrovna konstrukci tohoto motorku, hlavně, když se navenek chovají stejně.
Druhý vstup je vyvedený ven a na něj se přivádí napětí z potenciometru nebo přepínače naklápění světel. Tedy napětím mezi 0V a 12V nastavuješ natočení hřídele resp. naklopení světla. Prostě motorek se točí tak daleko, až se obě napětí (jak řídicí, tak to z běžce vnitřního potenciometru) vyrovnají.
stasek

#5 Příspěvek od stasek »

Hille, díky za podrobný výklad.
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Kdyby jsi nahlédl do starších vláken , nemusel jsi se ptát . Ale pokud jsi přehazoval střední a krajní vodič , tak jsi mohl vnitřní elektroniku usmrtit . Pokud by jsi chtěl servomotor provozovat se spolehlivostí , demontáž Tě nemine .
stasek

#7 Příspěvek od stasek »

Motorek jsem sebral, protože už takovej prostě jsem. Bylo mi líto to nechat sešrotovat. A taky zvědavost, ne že bych ho potřeboval.
yakl

#8 Příspěvek od yakl »

Aj ja som taký. Beriem veci, aby som sa im mohol pozrieť do čriev. potom som spokojný. Na granát som doposiaľ nenatrafil. :?
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“