Prodlužovačky
Moderátor: Moderátoři
Prodlužovačky
- kevin_mitnick
Dokonce i šňůru k PC a monitoru mám vyrobenou, u koupených flexošňůr bývá totiž často problém s malým tlakem kontaktů v nástrčce. Kontakty se časem roztáhnou, pak stačí malý pohyb, vzadu to zasrší a konečná, vystupovat. Když v tom okamžiku přihazujete v poslední vteřině na Aukru nebo vytváříte film v Pinnacle, je to radost nad radosti
Většinu prodlužek doma mám s českými vidlicemi i spojovacími zásuvkami, těmi šedými z 80.-90.let, jen jsem předělal zakončení vodičů, nalisoval jsem dutinky, které se tehdy nedaly koupit. Bakelitové už mám stranou, to už je celkem retro. Co se dnes prodává za šmejdy, to je škoda mluvit. Polsko nebo Čína. U polských se často začnou šroubky v plastu protáčet už při první montáži
Na zahradu k sekačce mám taky vyráběné šňůry, CGSG 3J x 1,5, zásuvky i vidlice mám v černém gumovém provedení od ABL SURSUM. Sice zástrčka za 100Kč a spojka-zásuvka za 160, ale zato KVALITA a BEZPEČNOST. Soused seká zahradu se SEKAČKOU NA CYH DVOULINCE, že by zásuvku měl přes chránič o tom si nedělám iluze. Ale nikdo mu to nevymluví ani omylem.
Napajacie kable k PC (a pod.) byvaju dobre aj smejdove - a tiez sa to na prvy pohlad neda zistit. Vacsinou plati, ze tie hrubsie maju aj lepsie kontakty.
To bychom za chvíli takhle mohli dávat speciální šrouby na zásuvky do prostředí normálního, ale k tomu přece není důvod. Jen tak pro zajímavost, klíče k HDS a kabelovým skříním (dělený půlměsíc), kde osoba bez elektro kvalifikace skutečně nemá co dělat, se do roku 2001 nedaly volně koupit ani ve spec. prodejnách. Dnes se prodávají jako doplňkový sortiment i v železářství.
Zpátky k tématu. Na chalupě mám na dílně rozvod 24V s příslušnými nezáměnnými zásuvkami s plochými kontakty konfigurace K. Občas ale potřebuji přenosnou 24V lampu venku, stejně tak třeba páječku 24V/75W (zbylo mi jich několik z telefonních ústředen). Nevíte někdo, vyráběla se někdy na tohle spojovací zásuvka na prodlužku? Dnes tyto zásuvky a vidlice vyrábí ABB, panelové 24V i ABL, ale zásuvky na pohyblivý přívod ne. Pomohl jsem si tak že jsem si upravil polskou 230V. Po vyjmutí kolíku a propilování otvoru na jeho místě (vidlice 24V má na místě ochranné zdířky silnější kolík, který není zapojen, jen mechanicky zamezuje zasunutí do nesprávné zásuvky) jsem dovnitř vložil upravený opilovaný vnitřek ze staré panelové zásuvky 24V v bakelitovém provedení a zajistil vrutem uprostřed. Vznikla z toho nezáměnná spojovací zásuvka 24V, ale radši bych originál.
U vodičů do zdi to je evidentně prokazatelné z průměru, ale nikoho to nevzrušuje.
Předpokládám, že u lanek to bude stejné (dokonce se to i hůř ověřuje), takže i když si koupíme(v kamenném elektru) zvlášť kabel a zvlášť koncovky, stejně nás ojebali. Prakticky to sice nemá význam, ale je to podfuk. Hřeší se na to, že staré normy byly zbytečně přísné a že to chodí s obrovskou rezervou.
Zatím se ještě průřezy jakžtakž shodují, ale časem budou poloviční a výrobce si vymyslí, že označení výrobku 3x2,5mm2 nebo 3x1,5mm2 je jen obchodní název bez vazby na fyzické rozměry vodiče. Asi podobně, jako je na akumulátorku NiMh obrovské číslo 2700, které sugeruje dojem kapacity, ale skutečná kapacita je tam malým písmem jinde a je třeba jen 2100mAh.