měnič z 3,3V na 5V
Moderátor: Moderátoři
měnič z 3,3V na 5V
Mám následující problém a chtěl bych poprosit o radu. Mám sestavený obvod který je potřeba napájet 5V, ale k dispozici mám pouze 3,3V. Jedná se o IR-spínač který je dělaný na stand-by napětí běžného PC, ale chci ho namontovat do zařízení jehož stand-by napětí je 3,3V.
Hledal jsem na googlu ale většina odkazů se zabývá přizpůsobením napětí v digitální technice, což ale není můj případ. Já potřebuju pokud možno jednoduchý obvod který by stabilně zvyšil to napětí 3,3V o 1,7V.
Někde jsem našel následující nápad : použití NPN tranzistoru tak, že se těch 3,3V připojí na emitor , na bázi se připojí 3,3V přez 10K odpor a na kolektoru je pak 5V - připojitelných opět přez 10K odpor.
Mám bohužel vystudovanou aplikovanou informatiku a nikoliv elektrotechniku takže mám jen velmi základní znalosti podobných zapojení ale už nevím jak si spočítat : jak součástky, hodnoty ...
Budu moc vděčný za radu, s pozdravem K
Atlan píše:hm to tvoje zapojenie s tranzistorom je dobre perpetumaplikovanou informatiku takych poznam mam v praci.... este ze rozumeju aspon svojej veci. FAkt daj schemu....si to aspon skusal ti to nepojde na 3,3 V
Zdravim
Mám téměř vystudovanou bioinformatiku (v Německu) a elektrotechniku a různé bastlení mám navíc spíš jako koníček. Řeči o tom že " takych poznam mam v praci...." mě nechávají v klidu, vím jaké mám pracovní uplatnění. Navíc když se ještě snažím se alespoň elementárně dovzdělat mimo obor (Síťe, Linux, elektotechnika, digitální technika ...) Většina z mých kolegů by nezvládla ani vyměnit žárovku - což ještě neznamená že by se po nich výzkumáky nemohli ushánět.
K věci :
Schéma asi nebude, je to tahle stavebnice jedině že bych to překreslil.
Jinak myslel jsem že tranzistor zesiluje napětí ? No nic zkusím si o tom něco nastudovat.
Díky za link k tomu obvodu ale : Vin, Vout, Iout bych dohromady dal, ale co je to Vripple a Fmin (frekvence) ? Repsektive kde je vemu ?
Všem moc děkuju za pomoc - K
Zkus si tam dát cvičně obě napětí a proud, ty znáš. A na ty dvě věci si zkus dát něco odhadem a uvidíš jak se ti budou měnit hodnoty součástek. Z toho už by sis měl vybrat, co ti bude nejvíc vyhovovat.
Zkusil jsem napsat té firmě co prodává a vyvíjí ten obvod jestli se to dá provozovat na 3,3V ale zatím bez odpovědi.
Hledal jsem mezitím na googlu zapojení nějakého dc-dc konverteru a našel jsem třeba toto : http://www.maxim-ic.com/datasheet/index.mvp/id/1167 a vzpomněl si že to je stejný obvod, který používá stavebnice mintyboost od firmy adafruit. Tu jsem si také sestavil, ale celé to zkrachovalo na tom že jsem ještě stále nesehnal cívku 22µH co by vzl8dla proud 1A. Ale jelikož posílá samply zdarma, tak mám pár těch čipů ještě doma.
Takže ve své podstatě bych mohl použít i ten obvod mintyboost - ale jak říkám ještě jsem nesehnal tu cívku. Jedná se o tuto stavebnici : http://www.ladyada.net/make/mintyboost/
Takže když seženu cívku mám vystaráno a nebo vykoumat zapojení toho čipu, zdá se mi mnohem jednodušší než to co jste mi to nabízeli - a navíc ten čip mám už doma.
Díky K
Andrea píše:Jo připájet dva drátky, to může být pro ajťáka problém neřešitelný
Jaké je schéma od mintyboostu nevím, ale určitě nebude vzdálené doporučenému zapojení v datašítu výrobce. Takže tam vlastně není co počítat.
Ale notak