Superreakční přímač
Moderátor: Moderátoři
Superreakční přímač
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Promiň jsem blbec,Otec chce něco v pásmu 27MHz.Nebude to moc používat kvůli rušení,ale jde mu o zbastlení něčeho takového spíš pro radost.Hill píše:Na jaké frekvenční pásmo?
EDIT: Já mám v plánu ho v budoucnu stavět pro DV-SV-KV.
Díky Crifodo projdu to.
S tuším 14 závity na průměru 15mm jsme poslouchali služby kolem 75MHz (nebo to bylo až nad 130MHz? Už ani nevím, sešit je v rozkladu a těžko určit, která stránka je ke které konstrukci: musel bych to znovu postavit a vyzkoušet).
Na 27MHz toho tehdy moc k poslouchání nebylo, ale to už si s cívkami vyhraješ: všechny mají napájení doprostřed vinutí, anténa se naváže přes malou kapacitu asi do čtvrtiny od středu cívky směrem k mřížce. Ve schématu je tam jen tečka.
Pro ten druhý program tam byly vsunuté dva závity připojené z dipólové antény. Myslím, že sousedi z nás měli radost, když jsme poslouchali: měli silně zarušenou televizi, to je bohužel vlastnost superreakčních detektorů.
Potíž byla s ladicím kondíkem, sehnal jsem tehdy "motýlka" s izolovaným rotorem v Pardubicích na burze. Cívka se vyměňovala, byly tam pro ni tři zdířky s roztečí po 1,5 cm.
Konstrukce samonosná v bakelitové krabičce B6, anodová baterie přimotaná zavařovací gumou dospodu, žhavení dvěma monočlánky.
Pořád mi ale něco říká, že tam byl ještě mezi mřížkou a mínusem napájení odpor 2M7. Ale je to moc let a, jak říkám, záznamy neúplné a mnoho let roztroušené a neseřazené, ani to vylepšení, kdy na vstupu byla RL2,4P2 jako předzesilovač, aby to tolik nevyzařovalo do antény, jsem už nenašel.
- Přílohy
-
superreg_ink.png- Použité výstupní trafo bylo z nějakého malého lampáče, poslech na telefonní vložku 2x27 ohmu.
- (3.93 KiB) Staženo 141 x
PS: tranzistorové zapojení Walkie-talkie se SR. přijímačem, je např. zde http://www.freeinfosociety.com/electronics/schemview.php?id=1870
- Přílohy
-
ARTI493.png- (142.99 KiB) Staženo 127 x
-
ARTI494.png- (85.28 KiB) Staženo 137 x
-
ARTI495.png- (167.62 KiB) Staženo 145 x
-
ARTI501.png- Obdoba Hillova zapojení, typoval bych, že před 50 lety to Vietnamci prodávali pod označením Walkie-talkie
- (29.97 KiB) Staženo 139 x