Problem s kondenzatorom

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
feros

Problem s kondenzatorom

#1 Příspěvek od feros »

Mam klasicke zapojenie zdroja 220/24 s transformatorom (TR2 24V 2W), grec, el. kondenzator , 7824. Odber cca 35mA. Vsetko funguje, problem ale je v prostredi, okolita teplota je trvale 75°C a to po celi rok. Po roku kondenzator zniceny, z desiatich kusou 2 maju miesto 470mF 10mF, ostatne nula. Pouzili sme kondenzatory od noname na 85°C aj 100°C, Philips 100 °C, aj stare osvedcene Tesla TF (vydrzali najviac).Premiestnit zdroj nejde (peniaze, povolenia).ani podstatna zmena zapojenia neprichadza do uvahy (deto) a tak kazdy rok menime kondenzatory. Navrhli sme zakupit spec tantal kondenzatory na 200°C, ocelove puzdro-skleny zatav, ale predbezna cena je asi 50€ za kus a aj tak pokial to clovek nevyskusa nema istotu ze to vydrzi.
Dakujem.
MirrA1

#2 Příspěvek od MirrA1 »

Běžné tantaly jsou do 125C - což by taky bohatě stačilo. Přežily by xxx let. Takže bych se určitě skusil po něčem podívat. Nevím jak jsou na tom kapacitně/napětově na tom klasické Ta "kapky"...

To co ty říkáš, tak to jsou dle tvého popisu WET tantaly - speciální druh Ta s tekutým dielektrikem - cena je opravdu vysoká.

A jinak dodržujete na tech hlinících derating - pokud ho výrobce dodržuje?Není možné je nějak ochlazovat?
Vogon

#3 Příspěvek od Vogon »

Do UPS a měbičů se zhusta používají kondenzátory CDE. Jsou instalace kde UPS běží trvale v teplotě 60-65°C aniž by ty kondenzátory ztratily parametry v průběhu mnoha let.
Takže, mám tyhle kondenzátory s nejmenším rozměrem 69 x 26.
Hodnota 2700/40. Mám samozřejmě i jiné rozměry ale ty už se dají použít místo dětské vaničky. Pokud budou vyhovovat máš je mít.
Nic za to nechci, pro mě je to odpad.
Olchor

#4 Příspěvek od Olchor »

Zkusil bych staré dobré tantaly s kovovým pouzdrem TE 15x, mám s nimi dobré zkušenosti i při vyšší teplotě. Občas se dají ještě sehnat.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“