TESLA Festival

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MAHO

TESLA Festival

#1 Příspěvek od MAHO »

Vážení kolegové,
na Aukru jsem koupil Teslu Festival. Oprava byla celkem snadná, spálené anodové odpory a nějaké asfaltové kondenzátory bylo třeba vyměnit. Nakonec zůstal jeden problém. Lankový náhon zlobí, prokluzuje, občas sklouzne s ladící hřídelky do prostoru ke kolečku, na kterém je namotané lanko ukazatele přepínače vlnových rozsahů. Snažil jsem se lanko více předpružit, ale to vydrží jen krátký čas. Nemáte s tím někdo zkušenosti?
Děkuji.
Burajko

#2 Příspěvek od Burajko »

Tusim ,sa to robilo z rozdrvenou kalafoniou.
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od pajosek2 »

Namaž ložiska ladičáku a taktéž kladky.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Přikláním se k pajoskovi , ale s tou kalafunou opatrně , lanko se pak nesmeká po kladečce , ale namotá se na sebe . Nejspíše mechanický odpor .
souba

#5 Příspěvek od souba »

Vše řádně promaž jak radí Pajosek2.
Vyzkoušej naprázdno bez lanka jestli jde vše lehko.
Ohledně kalafuny nemám dobré zkušenosti a přestal jsem jí v tomto případě používat.
Toto je zásada č.1.
houmr

#6 Příspěvek od houmr »

Mám tu na stole tohle rádio, měl jsem z něho radost, neboť se o něm píše, že má dobré krátké vlny. Radost mi ale pokazila skutečnost, že jsou v něm "ožrané" některé cívky. proto bych měl dvě otázky:
1. Cívky nebo spíše "transormátorky" oscilátoru mezi přepínači P3 a P4 mají poměr 1:1 a jsou tedy vinutí záměnné nebo ne ?
Bude to fungovat, i pokud bych otočil u některé z cívek smysl vinutí ?
2.Neměl by někdo výkres zapojení té pertinaxové desky s cívkami?
Zatím mi to kmitá jen na jednom krátkovlnném rozsahu a vypadá to, že některé cívky budu muset vyměnit celé, protože do nich zřejmě hryzla myš...
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Festival jsem měl a krom hroznejch pazvuků a ran z repráků při mačkání kláves šířky pásma a přepímace rozsahů měl ještě jednu dost blbou závadu. V mezulích byly permaloy hrnky a nevím, jestli to bylo pájecím tavidlem ale pokud se vývod z hrnce někde dotýkal toho permaloye, tak byl drát zcela sežranej. Něco šlo nastavit, něco ne. Vykručel ho ze mě jeden retroman. To rádio bylo hodně citlivý a selektivní, vzpomínám na poslouchání nedělní diskotéky Jacka Allena na BBC.
to Houmr: Nejsou ty destičky v slaďovacím předpisu v některým Kottkovi, odhaduju dvojce?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jenys »

Zkus se podívat na tuhle adresu: http://mujweb.cz/pjenicek/radio/SBIRKY/festival.htm
Když tak zkus kontaktovat pana Jeníčka, je s ním docela řeč, tak by mohl pomoci.
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
elektrosvit

#9 Příspěvek od elektrosvit »

Ony ty transformátorky sice mohou mít převod 1:1, ale pro každý vlnový rozsah budou mít jinou indukčnost, takže záměnné nebudou. Nebo ty myslíš záměnu primáru se sekundárem? Ta by při převodu 1:1 vadit neměla. Libovolně zaměňovat začátky a konce jednoho vinutí podle mě nejde. Výkres se mi nikde najít nepodařilo, akorát pár obrázků na radiohistorii, ale z těch je prd poznat.
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Nevím , zda by to mohlo být v servisáku , v kotkovi to není určitě . Sám jsem si ten celý blok demontoval a nakreslil. Tedy jen pro tandem .
elektrosvit

#11 Příspěvek od elektrosvit »

V servisáku to bylo. Celá drátovačka. Jenže jsem si jej neuložil, a teď už se k němu na RH nedá dostat. :(
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Jenys »

Servisák má neboštík Franta Peřina zde: http://nostalgyradio.cz/files/original/ ... _54044.pdf
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
elektrosvit

#13 Příspěvek od elektrosvit »

A cívková souprava je tam detailně znázorněna na zvláštním obrázku...
sinclair

#14 Příspěvek od sinclair »

Můžu za jedny cigára a poštovné darovat celou tu desku vstupních cívek a trimrů ze 721A.
Zachovala se kompletní. Taktéž červeně nalakované síťové i výstupní trafo, určitě ještě i mezifrekvenční filtry, knoflíky a nějaká další drobotina.
Jeden 721A jsem likvidoval, protože měl bohužel úplně rozflákanou skříň, ale netknutý vnitřek.
Servisní sešit k 721A bych měl mít také.
houmr

#15 Příspěvek od houmr »

Perfektní, moc děkuji. Kottka samozřejmě mám, tam je jen osazení, takže podle něj jsem alespoň ztotožnil které jsou ty ohryzané, (jsou to samozřejmě středo a douhovlnné), ale už jsem si netroufnul stoprocentně určit, kam které konce mají vést.
Tou záměnnou jsem myslel, zda-li oscilátor bude kmitat, pokud u jednoho z vinutí prohodím konce. (Pokud oba, je jasné, že by se nemělo stát nic).
Jestli dokážu zachránit všechny cívky si netroufnu odhadnout, pak případné nastoupí nějaký dárce orgánů. Leží mi tam jeden adept - Klasik, ze kterého by, předpokládám, šly ty středo a dlouhovlnné při trošce dobré vůle vzít.

Děkuji za nabídku, zkusím si nejdříve poradit sám, pokud by to nevedlo k uspokojivému cíli, pak bych o tu desku případně projevil zájem.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“