Kondík Tesla TC519

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
JirkaRCK
Kontaktovat uživatele:

Kondík Tesla TC519

#1 Příspěvek od JirkaRCK »

Zdravím,
ve sběru jsem našel staré lampové gramorádio Tesla Opereta. Bylo šíleně zničené, takže jsem z něho vykuchal co se dalo (i tento kondík) a torzo jsem vyhodil. Teď se ze získaných součástek chystám postavit jednoduchý zesilovač, do kterého by se mi tenhle kondík taky hodil. Je na něm napsáno 100+100uF a 350/385V. Jeho vývody nemají značenou polaritu, ale dle parametrů i tvaru mi příjde jako elektrolyt. Potřeboval bych tedy poradit, jak na vývodech rozeznám polaritu, jestli mám 100+100uF chápat jako 200uF a proč jsou na něm značené dvě maximální voltáže? :)
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Ne, jsou to dva kondíky, každý po 100uF (doufej, že tu kapacitu ještě mají). Mínus je společný na pouzdře, plusy jsou vyvedené každý zvlášť centrálním šroubem.
A v tom rádiu měl být i kroužek s pájecím očkem, pasující na centrální šroub. Maticí ho přitáhneš.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od AmarokCZ »

Oba vývody jsou plus, hliníkový kryt je minus, v jednom pouzdře jsou tudíž dva kondenzátory se společným minusem. Nižší uváděné napětí je trvalé provozní, vyšší je špičkové.
JirkaRCK
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od JirkaRCK »

Mockrát díky! ...u tohoto rádia nebylo na matce pájecí očko, ale kondík byl přimontovaný ke kovovému šasí, které bylo celé ukostřené, takže mě tato možnost nenapadla... :) Už se těším až se do toho zesilovače pustím, v rádiu byla nf trioda kombinovaná s pentodou, takže se dá jednokanál sestrojit z jediné lampy...
Bernard

#5 Příspěvek od Bernard »

Pro jistotu bys měl ty kondenzátory před použitím nejdřív "naformovat":
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... highlight=
ivan116

#6 Příspěvek od ivan116 »

A čo tak spravit jeho renovaciu,ako riskovať pri formátovani!
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... cu/0000707
JirkaRCK
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od JirkaRCK »

No v mém případě nejde o opravu historického rádia, ale o pokusnou stavbu mého prvního lampového zesíku, takže dobový vzhled není potřeba a elektrolyty můžu rovnou zapájet do DPS. Šlo mi spíš o ušetření nějaké té stokoruny za materiál... Ale jestli hrozí exploze, tak ho tam raději nebudu cpát a kondíky si nakoupím nové :-) ...ale pro renovaci rádií nebo stavbu zesilovače i s pořádnou designovou kastlí je to vážně dobrej nápad...
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jirka »

Odpovědět

Zpět na „Součástky“