Technics SA-AX710 nejde zapnout + otazky

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sadaz

Technics SA-AX710 nejde zapnout + otazky

#1 Příspěvek od sadaz »

Zdravím všechny, do ruky se mi připletl již nefunkční receiver technics. Nejde vůbec zapnout. Zběžně jsem prošel cesty od tlačítka power kolem procesoru až k pomocnému trafu. Cesty se mi zdají být ok, jediné co mě zarazilo, když jsem měřil pomocná trafo bylo to, že sekundár nemá předepsaných 10 V, ale kolem 17 V. Po vyhlazení je DC kolem 20 V. Na schematu jsem vyznačil červenou barvou napětí, která jsem naměřil. Hned vedle jsou napětí, která tam mají být.

Testoval jsem diody, zdají se být v pořádku. Kondíky jsem netestoval. Tranzistor Q 752 je v pořádku. Tranzistot Q 751 (ovladač relátka) bohužel neumím změřit. Nevím co s těmi rezistory uvnitř. myslím si, že je špatný, páč mezi C a E jsem naměřil ubytek tuším kolem 0,5 V, což by urcite být nemělo.

Jak se tedy prosím zjistuje závada u tranzistoru ve společném pouzdru s rezistory?

Druhý dotaz, jak je technicky možné, že má trafo najednou skoro dvakrat větší napětí?

Nevidíte prosím někdo zkušenější v zaojení botu, kterou já nevidím? Osobně si myslím, že jde o vadný tranzistor Q751 , ale trochu mě mate to vysoké sekundární napětí pomocného trafa. Díky moc za odpovědi!
Přílohy
technics.JPG
(88.2 KiB) Staženo 194 x
dj_Paul

#2 Příspěvek od dj_Paul »

blbá otázka:

není ten bazmek na 120V?
sadaz

#3 Příspěvek od sadaz »

dobrá připomínka, ale bohužel není. Když se relátko spojí nakrátko a do hlavního trafáku se pustí 230, zesilovač naběhne a po pár vteřinách lupne výstupní relé na reproduktory. Jen nejde přední panel. A propo , stejný problém mám u zesilovače Yamaha, také nejde nahodit, ale to až někdy jindy:)
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Mám podobně nefunkční receiver SA-515. Je to procesorem v hajzlu - nefunguje nic, DO, řízení tuneru (ladění), korekce... Mám ho v depotu, až se jednou rozhýbu a ubastlím k němu nějaké jednodušší ovládání, třeba ještě aspoň částečně pojede...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
sadaz

#5 Příspěvek od sadaz »

ekare, díky za příspěvek, ačkoli jsi mě moc nepotesil:(

je nejaká možnost sehnat náhradní procesor?

jinak, když to vezmu obecně, je možnost, že by takovouhle náhlou zarputilou nečinnost mohlo způsobit něco jiného? mam totiž jeste jeden zesilovač yamaha ax-570 a ten dělá to samé.. vždycky jsem se spíš soustředil na všemožné tranzistůrky coby potencionální nečinné "spínače".. nemůže mit v nečinnosti mého techicse prsty to chybějící napětí 4,6 V na jednom z pinu co vede z desky pomocného zdroje?
dj_Paul

#6 Příspěvek od dj_Paul »

těch 4.6V nevede Z desky ale DO desky - od CPU,ovládá se jím relé, které spíná hlavní trafo
sadaz

#7 Příspěvek od sadaz »

aj, mohlo mě to napadnout. človek se porat uči, díky.. takže bude asi v pytli procesor.. :((
Burajko

#8 Příspěvek od Burajko »

Najprv by som nieco nameral. :wink:
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

U toho mého je to nejspíš tím, že nejdřív přestal původnímu majiteli hrát jeden kanál - dal ho teda do skříně, že se na to později někdo podívá. Našel ho tam jeho synátor a chtěl si hrát - měl páječku a hlavně fůru elánu. Bohužel, nezjistil hlavní příčinu nefunkčnosti - rozstřelené STKčko v konci. Zato celý receiver dokonale rozvrtal, část věcí (hmatníky tlačítek a tahových potů, spojovací šroubky...) poztrácel a nakonec milý Technics skončil jako hromádka desek a mechanických dílů ve škatuli od banánů - tak jsem ho dostal na stůl já. Všude odpájené dráty, nikde samozřejmě ani čárečka poznámky, odkud co bylo odpojeno - prostě noční můra. Nakonec jsem sehnal SM, celé to snovu poskládal dohromady a začal měřit a testovat... No a zjistil jsem mimo jiné nefunkční konec a řídicí procík - ten ale asi jako následek "opravářských snah" mého předchůdce... Nj, i takové kousky se najdou...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
sadaz

#10 Příspěvek od sadaz »

hmhm, ekkare, takový případy jsou nejhorší,..

Jinak zkusím projít jeste jednou cesty od pomocného zdroje k CPU , třebas natrefím na nějakou botu..

jinak jsem se chtel jeste zeptat, jak že se zkoušejí tranzistory, které mají ve svém pouzdře také rezistory? bud to pomocí klasického diodového testu nejde (multimetr ukazuje tuším jakoby závěrný směr "diody v tranzistoru" v obou směrech) s tím si nevím rady.. nevíte někdo jakna to? oni jsou totiž po cestě přesně tyhle tranzistory a ty bohužel neumím změřit :oops:
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“