Elektronické předřadníky
Moderátor: Moderátoři
Elektronické předřadníky
Zajímalo by mne jestli se dají emitorové odpory a počet závitů transformátoru nějak vypočítat (podle požadovaného výkonu).
Druhá otázka je, do jakého výkonu toto zapojení funguje - zatím mám nejvíc 24W (tranzistory v pouzdru TO92 typ LB122) je to možné vyhnat až na 36W (třeba i s jinými tranzistory)?
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Zapojení funguje do takového výkonu, než se upečou tranzistory (nebo než něco jiného selže). Měl jsem doma starý PC zdroj který měl takto řešený rozběh (neměl pomocný 5V zdroj), po odstranění TL494 zdroj běžel na stejném principu jako tyhle úsporky a dalo se z něj vytáhnout i 50W (napětí na výstupu bylo ale měkké a účinnost nic moc, ale pro rozběh ideální).
Rád bych věděl čím se tedy řídí výkon. Myslím si že to zapojení je standartní pro víc typů, ale nepochopil jsem teorii řízení výkonu. Je tu možnost laborovat na stole, nebojím se i obětovat několik kusů na pokusy, ale radši bych chtěl vědět co dělám dopředu.
- Artaban001
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Artaban001: za normálního provozu se při změně oddělovacího kondíku a tlumivky (L1 a C6) s frekvencí celkem nic neděje, při startu je to ale jiné, protože trubice při běhu tu frekvenci dostatečně stabilizuje.