Dobíječka z adaptéru pro auto akumulátor
Moderátor: Moderátoři
Dobíječka z adaptéru pro auto akumulátor
A kutilmile - nelituju tě
Může si každý myslet co chce.....Z okruhu mých znáných kteří to také stavěli, NIKDO!!!!! nepoužil grec. Je jasné, že pro tento účel je lepší jednocestné usměrnění - "tepavý" proud, ať se to komu líbí či ne.Navíc většina z nich nepoužila žárovku!!!!Včera jsem to měřil, se žár 12V/1,2W do šlusu 70!!!!!mA.Nakonec jsem dal jinou abych dostal 120mA. Když vezmu normální odběr zamknutého auta + alarm tak do baterky poteče pár milíků. Nikomu to nenutím a snikým ani s EKarem se hádat nebudu. Nakonec si to může změřit, kdo má pravdu.Garáž mám dost daleko a vyhořet nechci. S tím jak jsem psal se nebojím.
Použití Graetzova můstku jako nabíjecího usměrňovače ničemu neuškodí - výstupní proud je také tepavý, jen s frekvencí 100Hz proti 50Hz při jednocestném isměrňovači. A k těm tolika zapojením nabíječek, používajícím trafo se sekundárním napětím 24V - NIKDY není použité samotné trafo, NAOPAK VŽDY je v zapojení nějaký prvek, omezující výstupní proud - například sériové odpory popřípadě žárovky v sekundáru, tyristor někdy i s fázovým řízením také v sekundáru, nebo kondenzátor či fázově regulovaný polovodič v primáru. Všechny tyto prvky ZVYŠUJÍ VNITŘNÍ IMPEDANCI takového zapojení, takže se chová jako PROUDOVÝ ZDROJ - více nebo méně v uvedených mezích. ALE NIKDY NENÍ K NABÍJENÍ 12V AKUMULÁTORU POUŽITO POUZE 24V TRAFO BEZ DALŠÍCH ÚPRAV NEBO PŘÍDAVNÝCH SOUČÁSTEK!!!
A nakonec - k žárovce 12V 1,2W v sérii s trafem 24V. Pokud se použije opravdu "kontrolkové" zalité trafo TAH-2, je naprostým nesmyslem si myslet, že něco platného změříš při zkratování obvodu s trafem a žárovkou - sice jednocestné usměrnění omezuje také proud, ale jádro tráfka se více hřeje, protože se stejnosměrně nasycuje a navíc - nabíječ pracuje do protinapětí, tvořeného právě nabíjeným akumulátorem. Nabíjecí proud tedy protéká nikoliv od počátku půlvlny propuštěné usměrňovačem, ale až od momentu, kdy vstupní napětí PŘEKROČÍ momentální napětí na dobíjeném akumulátoru. Tento otevírací úhel usměrňovače s rostoucím napětím na akumulátoru stále klesá, takže výsledný proud se také zmenšuje - a sériově zapojená žárovka svým klesajícím odporem při nižším proudu = menším nažhavení vyrovnává tuto charakteristiku na mnohem povlovnější. Pokud chceš něco tvrdit, nejdřív si několik takových zapojení postav a oměř, klidně i vošklivoškopkem a uvidíš, jestli je to vše tak, jak tvrdíš.
A kutilmile - nelituju tě
- Přílohy
-
PB150132.JPG- (276.94 KiB) Staženo 203 x
-
PB150131.JPG- (252.34 KiB) Staženo 251 x
-
PB150124.JPG- (232.29 KiB) Staženo 228 x