Měření trafa a rozdílné hodnoty

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Kolacek

Měření trafa a rozdílné hodnoty

#1 Příspěvek od Kolacek »

Zdravím. jsem začátečník v elektru a tak se zde asi budu ptát častěji, tak prosím strpení. Můj dotaz je:
-Když provedu měření napětí na usměrněném výstupu trafa, kdy by se dle výrobce mělo jednat o 230/12V a já naměřím cca. 18V bez zátěže. Takto jsem testoval asi tři trafa, jedná se o zalité bezpečnostní trafa k různým dobíječkám drobných přístrojů z Číny a podobných zemí a vždy bylo napětí vyšší.

- Proč mají trafa tak rozdílné hodnoty napětí?
- Jedná se o nekvalitní výrobky, kdy si výrobce s nějakým voltem neláme hlavu?

Je zajímavé, když jsem změřil trafo k noteboku, tak tam napětí sedělo.
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

To, čemu říkáš trafo, je ve skutečnosti zdroj ss napětí, kde je trafo jen jednou dílčí součástkou. Napětí usměrněného výstupu (nezatíženého) Uo=1.414 * Ust, při zátěži jmenovitým proudem se zmenšuje a současně narůstá zvlnění. Další zmenšení je o úbytek na usměrňovači a na vnitřním odporu vinutí trafa. Dalších +-10% je třeba rezervovat na přípustnou toleranci napětí sítě.
"Transformátor" k notebooku je spínaný zdroj se stabilizací, proto napětí víceméně sedí.
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Proto ber napětí na trafu , ne zdroji , tak , že odpovídají štítkové hodnotě pro daný výstupní proud . Transformátor není stabilizátor .
mtajovsky

#4 Příspěvek od mtajovsky »

A pozor na malá trafa. Ta mají naprázdno mnohem vyšší napětí, než je jmenovité. Třeba trafo 9V/200 mA bude mít naprázdno okolo 12-13V. Takže za usměrňovačem na vyhlazovacím kondenzátoru může být naprázdno až kolem 18V. Dimenzovat na 25V.
Kolacek

#5 Příspěvek od Kolacek »

Tak právě o tom jsem psal v 1 příspěvku, že napětí je naprázno vyšší, než na štítku. No ale, když tohle připojím na přístroj, který má jmenovité napětí 12V a na trafu je 15-16V, tak přístroj asi zničim co?

Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.Viz PRAVIDLA, odst.14b)
Hill
breta1

#6 Příspěvek od breta1 »

Pokud ten přístroj bude mít menší proudový odběr než je psaný na trafu, bude na přístroji vyšší napětí než 12V a může se zničit.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

No a právě proto byly již v dávných dobách elektriky vybádány různé typy stabilizátorů , aby napájecí napětí pro zařízení měla jmenovitou honotu . No a i v domácí elektronice bývá i několik stabilizátorů v jednom komponentu , jen tento stav není na první pohled patrn .
Kolacek

#8 Příspěvek od Kolacek »

A jaké je tedy vlastně řešení, já potřebuji napětí 12V a zdroj co mám je deklarován na 12V, ale měřákem naměřím cca. 16V naprázno na usměrněné části. Mám obavu, že si zničím zařízení.
Crifodo

#9 Příspěvek od Crifodo »

Řešení je několik:
- použít jiný zdroj se stabilizací, třeba odhozený adaptér ke skeneru
- dodělat k tvému zdroji stabilizátor
- zjistit, jestli to tvoje zařízení má takový odběr, že po zatížení je napětí tvého nestabilizovaného zařízení OK.
(jinak seriozně navržené zařízení by mělo mít definovanou toleranci napájecího napětí od-do.)
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Niektore zariadenia maju napisane, ze potrebuju 12V, ale dodavany adapter je nestabilizovany. Spravidla preto, ze stabilizator je vnutri zariadenia. Niektore ine zasa potrebuju stabilizovany zdroj. Toto si treba overit pred zapojenim (aby si nedopadol ako kolega, co na 5V zariadenie pripojil 12V zdroj a potom sa divil, ze to smrdi).
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“