Tesla BM566A
Moderátor: Moderátoři
Tesla BM566A
časovky tam máš dvě, tak je určitá šance, že alespoň některá poběží
jestli se v tom vyznáš tak z tebe teď dělám vola, ale:
-na obou časovkách stiskni tlačítko aut, paprsek by měl odbíhat i bez synchronizace sám
- tlačítka int/ext vymáčknutá (int)
- přepínač B/ALT/A na A, hlavně při ALT tam běhá bordel a nejde to naladit
-sychr na A
-přepínač kanálů vlevo od obrazovky taky na A
- spínač 1x vymáčknout ven
- přepínání NF/VF na NF
teď by měl běžet kanál A s časovkou A a se signálem z kalibrátoru by to mohlo už něco dělat
až to pojede pustil bych se do toho proč nechodí vertikál kanálu B, je možné že je stejnosměrně rozházený vertikální zesilovač B, typycky se to pozná tak že při přepínání děliče v polohách 1,2,5 poskakuje vertikálně paprsek a to někdy až úplně zaroh, něco se dá srovnat po zahřátí potenciometrem BAL.
za nastavení jsem rád, sice jsme ho měli ve škole ale člověk nikdy neví, je to můj první scope čekal jsem to s ním jednodužší. Sice prodávající psal že je asi funknční ale nerozumí tomu a bez záruky no snad to nějak zmáknu. Podle nastavení jsem to zkoušel, ale prostě neodbíhá paprsek vůbec.
pak by se ještě dala vyloučit chyba horizontálního zesilovače tím, že přepneš biograf do režimu X-Y , do A přivedeš signál z kalibrátoru, dělič nastavíš tak aby byly vidět ty dvě tečky. Na děliči kanálu B nastavíš stejné zesílení a pustíš tam kalibrační signál, tečky by se měly ukázat ve stejné vzdálenosti ale naležato, je to ale podmíněno správnou funkcí druhého kanálu....
EDIT:jinak BM566 je fajn stroj, umí spoustu věcí, má velkou šířku pásma, ale jeho ovládání je ze začátku náročné, našel jsem snad komplet dokumentaci i s návodem tady: http://www.zewel.tuliscz.com/meraky-brno.php
ještě babská rada: u dlouho stojících přístrojů jsou často zdrojem poruch zoxidované kontakty, zvlášť tady je jich požehnaně, doporučuji ve vypnutém stavu všechno prokroutit a promačkat, občas se tím opraví závada která by se hledala jinak dlouho
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
Jinak ten jas jak se mění je proto, že ten skop umí pomocí obou časovek vybrat část průběhu za určitý čas. Ten zvýrazní.
Pak to takhle umí porovnávat oba vstupy a podobně. Je pravda že moc uživatelsky příjemný není a chce to nenormalizovaně hluboký pracovní stůl
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
nás zajímá asi hlavně ta pila, při časovce třeba půl sekundy musí tečka lézt pomalu nahoru cca 5 sec a pak okamžitě spadnout dolů...
bylo by dobré prověřit ten horizontální zesilovač, protože je to věc která je amatérsky celkem opravitelná, což se nedá úplně říct o časovce...
v režimu X-Y je odpojená časovka a místo ní je na vstup horizontálního zesilovače připojen vstup tuším že B, když tam přivedeš kalibrátor, měli by tam být vodorovně dvě tečky, jestli ne , je něco se zesilovačem
jinak tenhle biják je slušné topení, má příkon 120 VA a moc pěkně hřeje, kolik mají chladiče vzadu nevím protože jsou tak nějak vzadu a neměl jsem tu čest..