Sháním: výroba vypalovacího pera
Moderátor: Moderátoři
Sháním: výroba vypalovacího pera
Originální pera pracují za použití trafa 2 - 3 V a asi 10A
je tedy potřeba zdroj napětí několik voltů který dá slušný proud, pero které bude onu smyčku držet (smyčka musí být z materiálu s trochu větším odporem a dobrou mechanickou odolností, možná by se nabízela kytarová struna tenké E, či nějaký odporový drát)...
zbývá už jen nějak rozumně omezit proud a vyřešit regulaci..
dělal jsem pokusy s PC zdrojem - větev 5V( nabízela by se i 3,3V), žárovka ze světlometu z auta, pero s odporovým drátem z vyřazeného fénu, celkem to šlo, ale bylo to spíš na jemnější práci
regulace tepoty bude složitá, ale pouze s regulací proudu se to dá vydržet, je potřeba si ale najít rytmus, protože při pauzách se pero hodně rozžhavuje...
do série se zdrojem žárovku a za ní pero.... s proudem a drátem je třeba experimentovat, třeba má někdo zde vyzkoušené a poradí
taky jsem viděl provedení s transformátorem asi 50VA, sekundár nahrazen několika závity silného vodiče o napětí snad těch 2-3V + asi nějaký rezistor, regulaci si už moc nepamatuju...
EDIT: jinak se vyrábějí i vypalovačky co vypadají jako mikropájka (viz google) ale já znám jen tu drátovou, kde očko vytváří typickou strukturu a grafika se skládá vlastně z bodů (očko se v materiálu neposouvá, zdvihne se a přemístí)
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
http://www.postreh.com/phprs/view.php?c ... 2006110201 (C1,P2 atd. nemusíš použít)
Jako pájecí drát kanthal 1.2mm, 1.45ohm/metr z GES.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]