A/D převodník s OZ

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Dejvik

A/D převodník s OZ

#1 Příspěvek od Dejvik »

Ahoj, potřeboval bych poradit s úkolem.

Zadání: Navrhněte A/Č převodník s OZ s následujícími parametry:
• výstupní zatěžovací proud v rozsahu 0 – 10,0 mA;
• vstupní napětí: 0 – 10 V;
• doba převodu max.: 0,1 s;
• rozsah převodu: 10 bitů;
• navrhněte kompenzaci napěťové vstupní nesymetrie OZ.

Vzhledem k době převodu až 100ms a rozsahu převodu jsem s pomocí internetu usoudil, že nejlepší volba bude převodník s dvojitou integrací. U schématu jsem se ale zasekl hned na začátku a to jakou zvolit hodnotu R a C. Pomůžete někdo, popř. mě nasměrovat někam? (na internetu jsem hledal ale nic srozumitelného jsem nenašel).

PS: Prosím neukamenujte mě, elektronice moc nerozumím.
Přílohy
integracni.jpg
(14.67 KiB) Staženo 112 x
Andrea

#2 Příspěvek od Andrea »

To schéma je nějaké divné. Časová konstanta RC se volí tak, aby se v první fázi integrace (když se po pevně dlouhou dobu integruje Uvst) nedostal integrátor do saturace.
Atlan

#3 Příspěvek od Atlan »

tu je t ovysvetlene pre lachsie pochopenie.... http://web.svf.stuba.sk/kat/FYZ/fyzika_ ... odniky.pdf
Dejvik

#4 Příspěvek od Dejvik »

2Andrea: Schéma jsem našel na internetu, myslím že bylo použito i ve výukových materiálech pro ZČU/VUT. Mohla bys trochu rozvést tu časovou konstantu?

2Atlan: Dík, kouknu na to.
Naposledy upravil(a) Dejvik dne 24 led 2011, 21:38, celkem upraveno 1 x.
masar

#5 Příspěvek od masar »

P.Š.T. - ve slově "mohl" ti vypadlo písmenko "a". :wink:
Dejvik

#6 Příspěvek od Dejvik »

Omlouvám se, opraveno. :oops:
Andrea

#7 Příspěvek od Andrea »

V prvé řadě je potřeba pochopit funkci toho převodníku, vědět jak se chovají jeho jednotlivé části, jaké jsou kde průběhy napětí a pak asi už nebude potřeba nic moc rozvádět.
WLAB

#8 Příspěvek od WLAB »

Ono je tedy divne i to zadani. Navrhnete ADC a je dan vystupni proud? Ma se pouzit OZ - jako jen OZ, nebo i OZ? 10 bitu, bez dalsiho vede spis na prevodnik s postupnou aproximaci. Navrhnete nulovani nesymetrie - to jako automaticke?
Jinak plati, co psala Andrea vcetne toho, ze to blokove schema je zvlastni.... Plus to, ze casovani prevodniku s dvoji integraci se obvykle odvozuje od kmitoctu site.

BTW.: pri jake prilezitosti nekdo, kdo "nerozumi moc elektronice", dostava navrhnout ADC?
de omnibus dubitandum est
Dejvik

#9 Příspěvek od Dejvik »

Nastal čas dělat zase seminárku. Funkci A/D převodníku s dvojitou integrací jsem už pochopil (alespoň myslím), nejsem si pořád jist, jak zvolit R a C, aby jeho časová konstanta T1 byla 50ms.

Můžu volit jakýkoliv odpor a kondenzátor (např. 0,47uF a 100K?), aby mi dal dohromady těch <50ms, nebo to takto nejde?
Andrea

#10 Příspěvek od Andrea »

Vstupní napětí děleno tím odporem je proud, jaký musí být ten operák schopen dodat/odebrat. To tedy určuje minimální hodnotu odporu. Maximální hodnotu zase limituje konečná vstupní impedance toho operáku, resp. jeho vstupní proudy.
Záleží tedy na zvoleném operáku. Pokud použiješ operák s FETama na vstupu, tak těch 100k není problém.
WLAB

#11 Příspěvek od WLAB »

Casova konstanta? Jaka casova konstanta? (btw.: Integrator ma casovou konstantu nekonecno). 50ms? Co ma byt tech 50ms? Cekal bych spis n*20 ms....
de omnibus dubitandum est
Odpovědět

Zpět na „Poradna“