Podivně zapojené tlumivky ve schématu si nevšímejte, bral jsem takovou z knihovny, která odpovídala rozměrově.
Zvyšující měnič - parazitní oscilace
Moderátor: Moderátoři
- feliz_navidad
Zvyšující měnič - parazitní oscilace
Podivně zapojené tlumivky ve schématu si nevšímejte, bral jsem takovou z knihovny, která odpovídala rozměrově.
- Přílohy
-
Menic.gif- (13.49 KiB) Staženo 237 x
-
Oscilo2.jpg- Detail rozepnutí tranzistoru
- (23.45 KiB) Staženo 148 x
-
Oscilo1.jpg- Průběh výstupního napětí včetně detailu
- (31.89 KiB) Staženo 96 x
- feliz_navidad
Andrea: Sondou to nebude, to jsem zkoušel. Spíš bych to viděl na vliv té desky a indukčnosti v obvodu gate-source. Zatím to mám na polobastlu, do finálu přijde deska předělat.
Dvě diody v luftě jsou součástí chladiče, který jsem tam narychlo přidělal. Po zvýšení odporu v gate tranzistoru se zpomalilo rozpínání a tranzistor bez chladiče už dost topí. Kondenzátory jsou takto z důvodu náhrady nových radiálních Jamicon 20 let starou Teslou, která má asi tak 3x nižší impedanci. (a to i s takhle dlouhýma anténama).
- Přílohy
-
Deska.jpg- (102.88 KiB) Staženo 131 x
- feliz_navidad
- feliz_navidad
Protože pokud máš moc závitů, máš velkou kapacitu vinutí, nízký rezonanční kmitočet a budeš muset příliš zatlumovat, čímž spálíš hodně energie. Ty keramické kondenzátory na vstup i výstup se nijak neprojevily ?
Michal
- feliz_navidad
Na průběhu proudu jsem "odlaďoval" tlumící RC článek, nejlepší výsledky byly nakonec s 470pF/100R (viz oscilo) V této konfiguraci nemá žádná součástka měniče teplotu vyšší než cca 35C, tranzistor zůstal na chladiči cca 8cm2. Nevím jestli lze potlačit ty oscilace úplně, s touhle deskou jsem se moc při návrhu vzorku nepáral.
mtajovsky: Takto by to bylo asi opravdu nejlepší, ale upřímně - nerad bych to dělal...
- Přílohy
-
Oscilo3.jpg- Průběh proudu tranzistorem, dolní průběh detail rozepnutí. Sorry za kvalitu, svítilo mi na stůl sluníčko.
- (90.05 KiB) Staženo 114 x
Michal