Brum Tesla nc 450

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
usualboy
Kontaktovat uživatele:

Brum Tesla nc 450

#1 Příspěvek od usualboy »

Zdravím,

je mi jasné, že můj dotaz se tu již řešil nekolikrát. Nikde jsem tu ale nenašel jednoznačné a kloudné řešení, bez toho aniž bych musel gramofon rozkuchat a trafo umístit mimo nej.
Jak je vidno z nadpisu, mám problém s brumem (spíše takové hučení) u NC 450. Aby bylo evidentní o co jde, nahrál jsem ukázku zde: http://www.ulozto.cz/7948987/zkusebni-nahravka-wav
Nejdříve je tam zaznamenán brum po přiložení přenosky na prst a potom již samotné přehrávání. Pokud přenoska neleží na talíři, tak gramofon téměř nebručí, jen při maximálním zesílení je slyšet jemný a tichý brum. Jde mi o to, co ten brum vyvolává, jestli je to chyba v uzemění, nebo hluk motoru, či trafa. Nejsem sám schopný rozpoznat jaký typ bručení to je. Snad by mi nekdo mohl poradit. Ještě mě napadlo, nepomohla by třeba výměna kabelu?
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Ale to nedělá trafo a kablíky tam také nejsou nijak výrazně vidět.

Koukni na spektrogramy (předpokládám, že ten první je zesílený signál z přenosky hrotem opřeným o prst, druhý je jasně zaváděcí drážka).

To, co tam je nejvíc slyšet, není žádným celým násobkem kmitočtu 50Hz, takže to trafo vylučuje.
Ten hluk je způsobený motorkem, jehož vibrace nejsou dostatečně dobře tlumené a přenáší se ložiskem raménka na přenosku (viz spektrogramy).
Maximum amplitudy hluku je na frekvenci 161Hz, přes talíř a desku se pak přenáší ještě frekvence poloviční a je tam vidět pár menších vrcholů (rezonance samotné desky, rezonance raménka, rezonance skříně), ale ty nejde jednoznačně určit, dokud nepotlačíš hluk pohonu aspoň o 12-15dB.
Pohraj si s odpružením motorku, ztvrdlý řemínek také zvyšuje nárůst hlukového pozadí.
Protože kmitočty pod 30Hz se už na deskách vyskytují jen ojediněle, nebylo by od věci potlačit "levou stranu" spektra horní propustí se strmostí nejméně 12dB/okt a kritickým kmitočtem 20-25Hz a znovu nasamplovat totéž.
Přílohy
audac_spectra.jpg
Spektrogramy hlukového pozadí ložiska přenosky a prázdné drážky desky sejmuté v programu Audacity.
(91.53 KiB) Staženo 200 x
usualboy
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od usualboy »

Díky za pohotovou odpověd. Mělo by to tedy být hlučným motorkem, dobře. Motorek se při behu celkem zahřívá, rovněž vrčí při rozjezdu z nuly na rychlost 45rpm. To by se mělo týkat tech filtračních (nebo buhvíjakých) kondíků ne? Může vyšší hlučnost způsobovat vysnutí techto kondů? Dá se motorek nějak namazat?
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Vyschlé kondíky zdroje (hlavně C7 a, je-li už v háji, tak by to vadilo i u C6) se projeví přídavným hlukem právě na 50Hz a 100Hz, to se snadno zamění s mechanickým, magnetickým či elektrickým rušením od trafa. Zatím ve spektru vidět nejsou a slyšet taky ne.
Hřídelku motoru můžeš v ložisku máznout malou kapkou oleje na fosforbronzová ložiska (Sinterlageröl).
Hlavně ale máš ze všeho nejspíš ztvrdlé uložení motoru (3 kousky: pozice 20 v řezu na obr.8 v servisním manuálu), takže nesežere jeho mechanické vibrace. Ještě je můžeš omezit výměnou elektrolytů C8 až C11 za nové 22u/40V (nebo víc).
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“