Regulátor otáček naftového motoru
Moderátor: Moderátoři
Regulátor otáček naftového motoru
potřeboval bych trochu nakopnout.
Mám na traktoru motor z osobního auta. A teď potřebuji mít konstatní otáčky na vývodovém hřídeli při změně zatížení. Takže potřebuji normálně přijet na místo spustit regulaci a mít na výstupu požadované otáčky. Jako to mají sekačky, elektrocentrály a podobně.
Jak by jste to řešili? Je to klasický motor s mechanickým vstřikovacím čerpadlem.
Děkuji za nápady
A kutilmile - nelituju tě
S tím servem z auta je to dobrý nápad. Myslel jsme modelářské servo, ale je to traktor, vibrace, voda... to by nemělo dlouhý život. původně to auto mělo otáčkoměr. Musím to prolézt jestli tam nějde není na setrvačníku snímač.
EDIT - Kája Bulda byl rychlejší...
A kutilmile - nelituju tě
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ze snímače otáček jsem převodníkem f/U porovnával napětí s nastaveným a podle rozdílu napětí jsem dalším převodníkem řídil servo.
Co vím, tak mu to fungovalo dva roky, pak nějak zkrachoval a firmu rozprodal, takže už nevím.
Hledal jsem dokumentaci, ale asi je na některém už nečitelném CD. V počítači jsem něco našel, ale je to schéma ve stařičkém Splan3, byl ještě na disketě a tu jsem už nerozchodil. Pokud bys ten Splan3 sehnal, poslal bych ti to schéma pro inspiraci. Splan3 není kompatibilní s vyššími verzemi, je ještě bitmapový.
Zatím mám plán zajet na vrakoviště pro nějaké to servo a prozkoumat jak to funguje.
Náhodou nedaly by se snímat zuby setrvačníku? Nemám přehled o ruzných snímačích.