Poradili by ste mi ohladne radia a jeho prerobeni na ine fr.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Marcel21

Poradili by ste mi ohladne radia a jeho prerobeni na ine fr.

#1 Příspěvek od Marcel21 »

Napadlo ma že či by sa zmenila frekvencia priimu VKV radia keby som k otočnému kondu podľa potrebý paralelne pripojil dalši kond , tak prosim skusenejšich o radu či by niečo taketo fungovalo.
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

Jo, tak se to dělalo s CCIR vstupama dovezenýma z kapitalistického světa, když se přelaďovaly na ideově přípustné pásmo. Jeden kond ke vstupu a jeden k oscilátoru. Sníží se tím přeladitelnost, protože je menší poměr pevné kapacity k proměnné. Dneska je v tom pásmu ticho.
mtajovsky

#3 Příspěvek od mtajovsky »

mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

On nechce použít něco jiného, to by jako svéprávný člověk napsal. Otázka zněla, zda se změní přijímaný kmitočet po přiložení dalšího kondu k laďáku? Odpověď není jednoznačná protože ladící sekce u otočného kondenzátoru jsou minimálně dvě, jedna ladí kmitočet oscilátoru, tady se kmitočet sníží, druhá sekce ladí vstupní část, tady si k ničemu nepomůžeš. Musely by se přidat kondy na obě sekce ale pak nezajistíš souběh v celém rozsahu. při větší změně pravděpodobně vysadí oscilátor.
..to bude jen ňákej odpůrek
OK2STO

#5 Příspěvek od OK2STO »

jednoduchá odpověď, připojením kondenzátoru paralelně, jde kmitočet dolů. Co jinak lze řešit,co se ptal to má.
alles

#6 Příspěvek od alles »

nějak mi není jasný záměr přeladění VKV rádia mimo pásmo.. okolo nic s širokopásmovou FM, kterou je schopen přijímač přijímat nevysílá... proč to? nebo se jedná o rádio se starou "východní" normou 66-74 MHz?
jogo

#7 Příspěvek od jogo »

alles píše:nějak mi není jasný záměr ..... nebo se jedná o rádio se starou "východní" normou 66-74 MHz?

Pridaním kondenzátoru by frekvenčne zišiel ešte nižšie..
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od durkovic »

Crifodo píše:Jo, tak se to dělalo s CCIR vstupama dovezenýma z kapitalistického světa, když se přelaďovaly na ideově přípustné pásmo. Jeden kond ke vstupu a jeden k oscilátoru. Sníží se tím přeladitelnost, protože je menší poměr pevné kapacity k proměnné. Dneska je v tom pásmu ticho.

celkom ticho na OIRTe nieje, ukrajina v pohode vysiela a ma tam dosť staníc, som sa divil že to tam fachčí, boli sme na dovolenke v madarsku dosť blizko k hraniciam s ukrajinou a tam ked som prepol dvojdeck AIWA na FM1 OIRT tak to na mna hralo čisto plno staníc z ukrajiny v stereu.

zaujímave že ukrajina ešte využíva OIRT ale ani sa nedivím kde CCIR je už dostatočne preplácané, staršie prijímače dnes radšej používat bez zapnuteho AFC.
Marcel21

#9 Příspěvek od Marcel21 »

diki všetkym za rady :lol:
Odpovědět

Zpět na „Poradna“